Članak

Odbrana Raguža protiv neistinitog svjedočenja

11. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine, Odbrana prvooptuženog Veselka Raguža uložila je izjave svjedoka Esada Ratkušića i Zije Vukičevića, kojima želi dokazati njihovo neistinito svjedočenje pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Branilac Branko Karadeglić uložio je 12 materijalnih dokaza, među kojima je i zapisnik Kantonalnog suda u Mostaru o saslušanju svjedoka Zije Vukičevića u istrazi protiv Veselka Raguža iz 2012. godine.

Ovim zapisnikom i izjavom Esada Ratkušića datom pred istim sudom, Karadeglić želi dokazati da svjedoci nisu govorili istinu.

Među dokaze su uložene i dvije topografske karte na kojima se vidi raspored snaga Armije BiH (ABiH), Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojske Republike Srpske (VRS), s fokusom na raspored Četvrte bojne brigade na terenu. Na ovaj dokaz, Tužilaštvo BiH uložilo je prigovor autentičnosti.

Kao dokaz, uložen je i dopis Prve brigade HVO-a “Knez Domagoj” iz 16. marta 1993., koji će, prema riječima advokata Karadeglića, dokazati da su pripadnici Četvrte bojne brigade vršili odbranu samo u svojoj zoni odgovornosti. 

Uloženi su i dokumenti Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i HVO-a iz 1993. kojima Odbrana pokazuje reagovanja ovih organa na napad ABiH i razoružavanje muslimana u jedinicama HVO-a.

Na većinu dokaza, Tužilaštvo će se izjasniti naknadno.

“Isključivo zbog tužiteljice, u spis ulažem i Izvod iz matične knjige vjenčanih, iz kojeg vidimo da je brak između Janje i Veselka Raguža sklopljen 7. augusta 1993. godine”, kazao je Karadeglić.

Veselko Raguž je optužen da je, kao komandant Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, tokom ljeta 1993. naređivao i učestvovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine.

Zajedno s njim, sudi se i Ivi Ragužu, bivšem pripadniku ove brigade, optuženom za sudjelovanje u zlostavljanju zatočenika.

Na narednom ročištu bit će saslušan prvi i jedini svjedok Odbrane drugooptuženog Ive Raguža.

Odbrana prvooptuženog saslušat će još jednog svjedoka, te je tražila i vještačenje vojnog stručnjaka nad svim materijlnim dokazima kako Odbrana, tako i Tužilaštva.

Prema rasporedu, nastavak suđenja zakazan je za 18. septembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English