Vijest

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

18. Aprila 2024.14:27
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv advokatice Vasvije Vidović zbog sprečavanja dokazivanja, koja je tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Državnog suda.

Vasvija Vidović. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, Vidović je 18. decembra 2023. pristupila u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, nakon što ju je pozvao osumnjičeni Debevec, koji je tada uhapšen, kako bi ga svojstvu advokata zastupala u krivičnom postupku.

“Nakon što joj je omogućeno da komunicira s osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protupravnih radnji – a s ciljem da znatno oteža dokazivanje kaznenih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH – omogućila osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu te ga na taj način sakrije“, stoji u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić je podizanje optužnice najavio tokom iznošenja izvještaja o radu Tužilaštva BiH u procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem.

Tada je rekao da je predmet protiv Vidović razdvojen u odnosu na osumnjičenog Debevca i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije, te da se istraga u odnosu na njih nastavlja.

Debevec i Mehmedagić su uhapšeni u decembru prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na “primanje dara za trgovinu uticajem” te “lažno predstavljanje” i “kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova“. Njima su sredinom marta određene mjere zabrane.

Aida Trepanić