Vijest

Porodice iz Ukrajine upoznate s procesom identifikacije nestalih

25. Aprila 2024.13:30
Udruženja koja okupljaju porodice stradalih i nestalih te predstavnici civilnog društva iz Ukrajine boravili su danas u Tuzli, u okviru studijske posjete koju Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) Zapadnog Balkana radi s Komisijom iz Ukrajine, a tom prilikom su se, između ostalog, mogli upoznati s procesom identifikacije.
Predstavnici udruženja iz Ukrajine tokom posjete Tuzli. Foto: BIRN BiH

Olena Bieliachkova iz Medijske inicijative za ljudska prava iz Ukrajine je rekla da se njena zemlja prvi put susrela s velikim brojem nestalih i ogromnim ratom, kao i da je, prema podacima kojima raspolažu ukrajinske institucije, broj nestalih skoro 38.000 – i vojnika i civila.

“Treba uzeti u obzir da je to broj koji je rastao od početka sveobuhvatne agresije od 24. februara 2022. godine. Tu nisu uključeni podaci o osobama koje su prethodno nestale i podaci s privremeno okupiranih teritorija kojima nemamo pristup“, kazala je Bieliachkova.

Tokom boravka u Tuzli, porodice iz Ukrajine posjetile su prostorije ICMP-a i Odjeljenje za upravljanje podacima.

Glasnogovornik ICMP-a Saša Kulukčija je za Detektor kazao da predstavnici civilnog društva iz Ukrajine iz prve ruke mogu vidjeti kako u Bosni i Hercegovini, odnosno na prostoru Zapadnog Balkana, teče proces identifikacija nestalih.

“Oni će ovdje malo više naučiti o sistemu upravljanja podacima jer je to vrlo važan dio u procesu traženja nestalih. To je zapravo jedan zajednički repozitorij podataka i zato je vrlo važno da oni već sada nauče kako teče proces traženja nestalih, odnosno koje su to dobre prakse koje oni odavde mogu aplicirati u Ukrajini. Nažalost, kod njih konflikt i dalje traje, tako da su oni na samom početku procesa traženja nestalih“, kazao je Kulukčija.

Porodice iz Ukrajine nakon nekoliko dana posjeta, prvo Sarajevu, a potom Srebrenici i Tuzli, navode da će im iskustvo i pomoć od ljudi koji su godinama u procesu traženja nestalih osoba dobro doći kako bi i sami znali što trebaju poduzeti i kome se obratiti.

Nadaju se skorašnjem završetku rata, kako bi krenuli u potragu za svojim najmilijima, a dok konflikt traje, civilno društvo čini sve što je u njihovoj moći kako bi prikupili podatke o nestalim osobama.

Osim posjeta Tuzli i Srebrenici, gdje su na licu mjesta mogli čuti iskustva osoba koje su uključene u traženje nestalih, porodice iz Ukrajini održale su i nekoliko važnih sastanaka s predstavnicima institucija u BiH – Institutom za nestale osobe, Državnim tužilaštvom i Ombudsmenom za ljudska prava.

 

Maja Nikolić