Vijesti


Srećku Aćimoviću odbijen zahtjev za ukidanje izdržavanja zatvorske kazne 22. Novembra 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan zahtjev Srećka Aćimovića za privremenom mjerom ukidanja izdržavanja sedmogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog pomaganja u genocidu počinjenom nad Bošnjacima iz Srebrenice.
Ključ Potvrđena optužnica protiv Milenka Macanovića za zločine u Ključu 19. Novembra 2021. Vijest Kantonalni sud u Bihaću je protiv Milenka Macanovića zvanog Macan potvrdio optužnicu koja ga tereti za ubistvo civila na području općine Ključ u ljeto 1992. godine, saopćilo je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK).
Izložba “Pazi snajper!” otvorena na godišnjicu ubistva dječaka Nermina Divovića 19. Novembra 2021. Vijest Povodom godišnjice ubistva dječaka Nermina Divovića 18. novembra 1994., u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine otvorena je izložba fotografa Paula Lowea, koji je tokom opsade Sarajeva dokumentovao opasnosti s kojima su se stanovnici susretali u “Aleji snajpera”.
Izložba o ratnoj “Aleji snajpera” u Sarajevu 17. Novembra 2021. Vijest Multimedijalna izložba “Pazi, snajper” fotografa Paula Lowea, koju podržava i BIRN, dokumentuje opasnosti kroz koje su ljudi prolazili na takozvanoj “Aleji snajpera” tokom opsade Sarajeva 1992.–1995. godine.
Sud u Podgorici još nije potvrdio optužnicu za zločine počinjene u Foči 17. Novembra 2021. Vijest Specijalno tužilaštvo Crne Gore preuzelo je od Bosne i Hercegovine predmet protiv Slobodana Ćurčića i optužilo ga za ratne zločine počinjene na području Foče tokom 1992. godine, ali Viši sud u Podgorici još uvijek nije potvrdio optužnicu.
Narednog mjeseca statusna konferencija u predmetu protiv Stanišića i Simatovića 16. Novembra 2021. Vijest Statusna konferencija u predmetu protiv bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koje je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) nakon obnovljenog prvostepenog postupka osudio na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, održat će se 16. decembra.
Primjena izmjena i dopuna Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida mora biti prioritet 16. Novembra 2021. Vijest Primjena izmjena i dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, mora biti prioritet, zaključak je analize pravnica i organizacija forumZFD i TRIAL International.
Na Kazanima otkriveno spomen-obilježje ubijenim građanima Sarajeva 15. Novembra 2021. Vijest Na Kazanima je danas otkrivanjem spomen-obilježja bez prisustva porodica žrtava obilježena 28. godišnjica stradanja građana Sarajeva na ovoj lokaciji.
Naredne sedmice presude Babiću i ostalima te Alispahiću 12. Novembra 2021. Vijest U utorak, 16. studenog 2021. godine, Prvostupanjsko vijeće suda Bosne i Hercegovine izreći će presudu Ranku Babiću, Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću, koje Državno tužiteljstvo tereti za zločine počinjene u Prijedoru u kolovozu 1992. godine.
Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo prvostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu 10. Novembra 2021. Vijest Odlukom Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine poništena je prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN BiH) član njegovog advokatskog tima, branilac Fahrudin Ibrišimović.