Suđenja


Ličina i ostali: Slomljene ruke i vilice u Vatrogasnom domu 3. Februara 2023. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskom Novom, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o zatočavanju i batinama u Vatrogasnom domu 1992. i 1993. godine.
Ramiz Hodžić oslobođen optužbe za višestruko silovanje u Velikoj Kladuši 2. Februara 2023. Suđenje Kantonalni sud u Bihaću oslobodio je Ramiza Hodžića optužbi za višestruko silovanje ženske osobe u logoru “Drmaljevo” na području Velike Kladuše u ljeto 1994. godine.
Đurić Mane i ostali: Nakon duže pauze, suđenje za zločine u Vlasenici polovinom februara 1. Februara 2023. Suđenje Suđenje za zločine počinjene u Vlasenici, poslije duže pauze, zakazano je za 15. februar nakon što je tim vještaka zaključio da prvooptuženi Mane Đurić može učestvovati u postupku.
Radić Pero i ostali: Ristanović dežurao ispred kuće 31. Januara 2023. Suđenje Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako su nakon granatiranja Jusića odvedeni iz svojih kuća u maju 1992. godine.
Rade Macura Macura: Došao u bolnicu za ranjenim saborcem 31. Januara 2023. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene na području Gradiške 1992. godine, svjedoci Odbrane govorili su o dolasku Radeta Macure u bolnicu nakon što je dovezen jedan pripadnik njegove čete koji je bio ranjen prilikom sukoba s naoružanom grupom u Turjaku.
Bjelošević: Svjedoku pričala da ju je optuženi silovao u “Žabi” 30. Januara 2023. Suđenje Na suđenju za zločine u Derventi, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da mu je oštećena kazala da ju je u ratu silovao optuženi Andrija Bjelošević.
Milunić i ostali: Posljednji svjedok na suđenju se ničega ne sjeća 27. Januara 2023. Suđenje Izvođenje dokaza na suđenju jedanaestorici optuženih za zločine počinjene 1992. godine u prijedorskom selu Zecovi, okončano je saslušanjem posljednjeg svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji je na skoro sva pitanja odgovarao da se ne sjeća i da ne zna.
Kerim Lučarević nije se pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici 27. Januara 2023. Suđenje Kerim Lučarević, koji je optužen za zločine u Sarajevu, na ročištu za izjašnjenje o krivici nije se pojavio zbog zdravstvenih razloga.
sudnica Petrović: Suđenje za zločine u Brčkom počinje polovinom februara 26. Januara 2023. Suđenje Početak suđenja Stojanu Petroviću za zločine počinjene u Brčkom zakazan je za 16. februar, kada će biti pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi.
Draškić i ostali: Svjedoci nisu vidjeli civile u Lješevu 25. Januara 2023. Suđenje U nastavku suđenja za ratne zločine počinjene na području Ilijaša, svjedoci Odbrane Ranka Draškića kazali su pred Državnim sudom da su s njim išli u akciju na selo Lješevo, u kome nisu vidjeli civile.