Suđenja


Balaban i ostali: Nepouzdana svjedočenja trojice koja su postigla sporazum 27. Septembra 2023. Suđenje Odbrane Milenka Babića i Ratka Goronje zatražile su oslobađajuću preudu i ocijenile da nije van razumne sumnje dokazano da su učestvovali u ubistvima u selima Alići i Ekići u tadašnjoj opštini Bosanski Novi.
Matuzović i ostali: Nisu željeli imati ništa s JNA 27. Septembra 2023. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene u Orašju, svjedok Odbrane Đure Matuzovića izjavio je da se u hrvatskim područjima nisu organizovali po principima Jugoslovenske narodne armije (JNA).
Lasica i Milović: Odvođenje oca i još šest muškaraca iz Lozja 27. Septembra 2023. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene u mjestu Lozje kod Goražda, zaštićena svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavila da je njen otac s još šest muškaraca odveden iz ovog mjesta, nakon čega ih više nikada nije vidjela.
Đuričić i Spasojević: Optuženi najviše zlostavljao i tjerao druge da siluju 27. Septembra 2023. Suđenje Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako ju je u hangaru u višegradskoj kasarni “Uzamnica” Vukadin Spasojević zvani Mićo najviše tukao, seksualno zlostavljao i tjerao druge da je siluju.
Dudaković i ostali: Posljednji tragovi članova porodica u Petrovcu 25. Septembra 2023. Suđenje Na suđenju za zločine u više krajiških opština, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznijeli su saznanja o članovima svojih porodica koji su u ljeto 1995. godine bili na području Bosanskog Petrovca.
Zoran i Radenko Ilić: Nije vidio optužene 25. Septembra 2023. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, svjedok Odbrane je izjavio da je Zoran Ilić, kojeg je 1992. viđao u pekari, ličio na brata Dragana, kao i da 19. juna 1992. nije vidio Radenka Ilića.
Bjelošević: U “Žabi” nije vidio nijednu ženu 25. Septembra 2023. Suđenje U nastavku suđenja za zločine počinjene u Derventi, svjedok Odbrane je izjavio da u “Žabi” nije vidio nijednu ženu, kao niti optuženog Andriju Bjeloševića, čije se ime nije spominjalo u kontekstu ovog objekta.
Sud raspisuje potjernicu za odbjeglim Dušanom Kuzmanovićem 25. Septembra 2023. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine raspisat će potjernicu za Dušanom Kuzmanovićem, optuženim za zločine počinjene na području Teslića, nakon što ga policija nije pronašla radi privođenja na suđenje.
Suđenje Borislavu Gligoreviću počinje u oktobru 22. Septembra 2023. Suđenje Suđenje Borislavu Gligoreviću, optuženom za silovanje počinjeno 1992. u Liplju kod Zvornika, počet će čitanjem optužnice u oktobru, dogovoreno je na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu Bosne i Hercegovine.
Unčanin i ostali: Sud kasno obaviješten da je optuženi u bolnici 21. Septembra 2023. Suđenje Suđenje za zločine na području Ključa odgođeno je jer Sud Bosne i Hercegovine nije bio obaviješten da je optuženi Marinko Miljević u bolnici.