Suđenja


15. Aprila 2021.Suđenje

Svjedok Odbrane je izjavio da je vršio spoljašnje obezbjeđenje logora “Sušica” u Vlasenici i da nije vidio da je tu dolazio optuženi Rade Garić.

14. Aprila 2021.Suđenje

Svjedočeći u svoju korist, Đuro Adamović, kojem se sudi za zločin počinjen na području Prijedora, ispričao je kako je u avgustu 1992. godine učestvovao u akciji u kojoj mu je bio zadatak da obezbjeđuje područje oko šume Ketenište.

13. Aprila 2021.Suđenje

Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, svjedokinje Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorile su o stradanju članova najbliže porodice 1992. godine.

13. Aprila 2021.Suđenje

Svjedoci Odbrane ispričali su kako su tokom rata držali linije oko Vlasenice, ali da nemaju saznanja da je optuženi Rade Garić povezan sa događajima iz optužnice na tom području.

12. Aprila 2021.Suđenje

Na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je sa medicinskim osobljem i ranjenicima skinuta s kamiona u mjestu Luke kod Vlasenice, te kako su dvije djevojke tokom noći odvedene.

12. Aprila 2021.Suđenje

Nakon što je istaklo da smatra kako je dokazalo ulogu Jovice Stanišića i Franka Simatovića u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i zločinima počinjenim na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Tužilaštvo Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) zatražilo je doživotu kaznu za bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije.

12. Aprila 2021.Suđenje

Radomir Nedić, kojeg Državno tužilaštvo tereti za zločin protiv čovječnosti, civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen na području Ugljevika, nije sposoban pratiti tok suđenja, niti aktivno učestvovati u procesu, zaključci su tima vještaka medicinske struke.

12. Aprila 2021.Suđenje

Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na Palama, svjedok Državnog tužilaštva rekao je da je fiskulturnu salu obezbjeđivala vojska i da je tu viđao ljude koji su ranije privođeni zbog narušavanja javnog reda i mira.

8. Aprila 2021.Suđenje

Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici i Srebrenici, svjedok Odbrane izjavio je da je od ranije poznavao Radeta Garića, da su zajedno bili kratko u rezervnom sastavu policije, nakon čega se optuženi priključio vojsci.

6. Aprila 2021.Suđenje

Svjedok Odbrane je negirao da je čuo kako je optuženi Rade Garić rekao da će ubiti tri čovjeka kada izađe iz pritvora.