Suđenja


12. Maja 2021.Suđenje

Prvi svjedoci na suđenju bivšim policijskim rukovodiocima u Vlasenici govorili su o počecima rata i stradanju bošnjačkog stanovništva na ovom području 1992. i 1993. godine.

12. Maja 2021.Suđenje

Svjedok Odbrane optuženog Dorđa Ristanića je izjavio da ga nije viđao na sjednicama Izvršnog odbora, niti su ga doživljavali kao vlast i autoritet.

11. Maja 2021.Suđenje

Na suđenju za zločin počinjen u Brčkom, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su u martu 1993. godine krenuli da preuzmu liniju u selu Boderište i kako su nakon što je prva grupa prešla vidjeli grupu ljudi sa podignutim rukama kod jedne kuće.

11. Maja 2021.Suđenje

U nastavku suđenja za zločine u Vlasenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao kako je preživio strijeljanje u mjestu Mračnica, kada je ubijeno oko 30 osoba, dok je optuženi Predrag Bastah tvrdio da svjedok nije mogao biti u autobusu koji je vozio civile, jer on je sjedio na zadnjem mjestu.

11. Maja 2021.Suđenje

Na suđenju Sabahudinu Kajdiću za zločine počinjene u Gornjoj Puharskoj, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je da je obdukcijom ekshumiranih tijela utvrđeno da su oskudnog skeleta i da imaju rupičasta oštećenja koja sugerišu na ranjavanje projektilom.

11. Maja 2021.Suđenje

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Miladinu Trifunoviću kazao je kako je, nakon zarobljavanja u mjestu Vranjak i odvođenja u “Planjinu kuću”, prisustvovao maltretiranju i premlaćivanju Bošnjaka te kako je on lično odveden u živi štit na Žuč, gdje je ranjen.

11. Maja 2021.Suđenje

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u završnoj riječi da Božidar Perišić zvani Boban i Vinko Zoranović zvani Joja budu osuđeni za zločine u Rogatici.

11. Maja 2021.Suđenje

Na suđenju Radetu Gariću, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene u Vlasenici i Srebrenici, Odbrana i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine su izveli nekoliko materijalnih dokaza, čime je završen dokazni postupak.

11. Maja 2021.Suđenje

Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene u Kotor-Varoši 1992. godine, saslušan je svjedok Državnog tužilaštva bez prisustva javnosti.

10. Maja 2021.Suđenje

U postupku koji se vodi za zločine u Doboju vještakinja medicinske struke kazala je da zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženi Milan Ninković za sada nije sposoban da prati suđenje, nakon čega je Vijeće odlučilo da se obavi još jedno vještačenje.