Suđenja


Dreković: Balističari odbacuju tvrdnje Tužilaštva 18. Maja 2022. Suđenje Vještak Odbrane Ramiza Drekovića nije se složio s tvrdnjama Tužilaštva o uticaju betonskog podzida na posljedice nastale usljed eksplozije projektila 3. juna 1995. godine u centru Kalinovika.
Blekić i ostali: Dioničari nisu znali za prodaju imovine i promjenu društva 18. Maja 2022. Suđenje Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je 16 osoba optuženo za organizovanje grupe koja je od 2006. do 2014. godine na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, svjedoci Tužilaštva Kantona Sarajevo rekli su da su bili radnici “Unioninvesta” i vlasnici dijela dionica, ali da nisu upoznati s prodajom imovine i promjenom oblika društva.
Tešić i Lošić: Zarobljavanje u Grabovici i boravak u zatvoru 18. Maja 2022. Suđenje Na suđenju Dragiši Tešiću i Rajku Lošiću, optuženim za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Vlasenice, svjedok Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu se prisjetio da je krajem 1992. zarobljen u Grabovici te da je u zatvoru boravio do marta 1993. godine.
Cikotić: Svjedoci nisu znali za anekse ugovora 17. Maja 2022. Suđenje Na suđenju Selmi Cikotiću, aktuelnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu položaja te oštetu državnog budžeta za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka (KM), svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da nije bila upoznata sa aneksima ugovora niti da je konsultovana zbog njih.
Rizvanović i ostali: Odbrane sredinom juna počinju izvođenje dokaza 17. Maja 2022. Suđenje Odbrane optuženih za ratne zločine počinjene kod Brčkog izvođenje svojih dokaza počet će 14. juna, odlučeno je na statusnoj konferenciji održanoj pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Paravac i ostali: Dolazak “Mića” u Teslić 17. Maja 2022. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine su se prisjetili dolaska pripadnika jedinice “Miće” u Teslić.
Ratko Đurković Đurković: Vještak se nije složio s tvrdnjama Tužilaštva o napadu na Tursunovo Brdo 17. Maja 2022. Suđenje Vještak Odbrane nije se složio sa Tužilaštvom da se kota kod Tursunovog Brda (opština Ugljevik) mogla zauzeti bez prolaska kroz selo, da nije bilo vojne potrebe da se izvodi akcija, kao i da nije bilo potvrde da u selu nema civila.
Rade Macura Macura: Optuženi u akciji u selu Turjak 17. Maja 2022. Suđenje U nastavku suđenja za zločin protiv civila počinjen u junu 1992. u mjestu Turjak kod Gradiške, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavio da mu je optuženi Rade Macura bio komandir koji je dao zadatak da se teren u ovom selu “češlja”.
Đuručić i ostali: Majka i sestra ubijene, a on odveden u “Uzamnicu” 17. Maja 2022. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, pročitani su iskazi preminulog svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji je govorio o zatočeništvu i patnjama iz logora “Uzamnica”.
Agan Ramić oslobođen optužbi za zločin u Konjicu 17. Maja 2022. Suđenje Sudsko vijeće Državnog suda je prvostepenom presudom oslobodilo Agana Ramića, optuženog za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine, navodeći da Tužilaštvo nije dokazalo pravnu kvalifikaciju koja mu se stavlja na teret.