Suđenja


28. Maja 2020.Suđenje

Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o uspostavljanju i aktivnostima vojnih i policijskih struktura u Vlasenici od 1992. do 1995. godine, te akcijama razoružanja i hapšenjima.

25. Maja 2020.Suđenje

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine iznesene su žalbe na presudu kojom je Ibro Merkez osuđen na dvije godine zatvora za zločine u Goraždu, a Predrag Bogunić i Ešef Hurić oslobođeni krivice.

21. Maja 2020.Suđenje

Vještak Tužilaštva BiH iznio je nalaze o identifikaciji lica ekshumiranih na području Vlasenice, kod kojih su u većini slučajeva uočene povrede vatrenim oružjem.

14. Maja 2020.Suđenje

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je ostala bez oca i sestre u Vlasenici, gdje je 1992. doživjela i svjedočila odvođenjima, zatvaranjima, premlaćivanjima, ubistvima, silovanjima i paljenjima kuća bošnjačkog stanovništva.

7. Maja 2020.Suđenje

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako su njen suprug i drugi muškarci izdvojeni iz autobusa u mjestu Luke/Tišća nakon što su autobusima krenuli iz Potočara u julu 1995. godine.

16. Marta 2020.Članak

Na suđenju Malku Koromanu, kojeg optužnica tereti za zločine počinjene na Palama, svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako je u maju 1992. godine muškarce iz Hrenovice po uvođenju u fiskulturnu salu “tukao ko je stizao”.

13. Marta 2020.Članak

Na suđenju za zločin počinjen u prijedorskom selu Zecovi, Sudsko vijeće je donijelo odluku da se ročište održi bez optuženog Duška Zorića, koji ni ovaj put nije želio doći, te odbilo njegov prijedlog za ponovno saslušanje svjedoka.

13. Marta 2020.Članak

Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrana prisjetio se susreta sa optuženima Vukom Ratkovićem i Miodragom Mitrašinovićem u februaru 1993. godine.

11. Marta 2020.Članak

Nakon što je i Odbrana Milorada Glamočaka u završnoj riječi zatražila oslobađajuću presudu za zločine počinjene u Oborcima (opština Donji Vakuf), Sudsko vijeće je za 10. april zakazalo izricanje presude četvorici nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

11. Marta 2020.Članak

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Srećko Aćimović bude osuđen za genocid u Srebrenici, ocijenivši da bi adekvatna bila samo kazna bliža maksimumu.