Suđenja


28. Jula 2021.Suđenje

Suđenje za zločine počinjene u Vlasenici nije održano zbog tvrdnje branilaca da ne znaju granicu do koje smiju ići u odbrani optuženih za zločin protiv čovječnosti, nakon što su danas na snagu stupile dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje zločina protiv čovječnosti.

27. Jula 2021.Suđenje

Na suđenju za zločin počinjen na području Brčkog, pročitan je iskaz svjedoka koji je ispričao kako je sa svojom jedinicom krenuo da preuzme liniju u selu Boderište i kako je od drugih vojnika čuo da je grupa vojnika živa zarobljena.

23. Jula 2021.Suđenje

Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pročitalo iskaz preminulog svjedoka koji je govorio o grupi zarobljenika koje je vidio prilikom akcije u decembru 1993. godine, kao i vojnicima koji su tu bili.

21. Jula 2021.Suđenje

Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je jedan njegov komšija bio privođen u policiju i kako je on pomagao da ga puste.

20. Jula 2021.Suđenje

Dvojica od osmorice nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optuženih za zločin protiv čovječnosti na području Ključa, izjasnili su se da nisu krivi, dok se ostali nisu pojavili na ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine.

15. Jula 2021.Suđenje

Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetili su se 22. septembra 1992. godine, kada su posljednji put vidjeli svoje očeve nakon što su srpske snage ušle u sokolačko selo Novoseoci.

15. Jula 2021.Suđenje

Svjedočeći u svoju korist, trećeoptuženi Milomir Milošević je ispričao da je 16. maja 1992. godine prolazio kroz mjesto Zaklopača u oba pravca i da je dan kasnije saznao za ubistva u tom selu.

14. Jula 2021.Suđenje

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi zatražilo da Ranko Banić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović budu kažnjeni za zločin u zaseoku Bukvik kod Prijedora.

14. Jula 2021.Suđenje

Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao kako je u aprilu 1992. godine privođen i udaran u policiji.

14. Jula 2021.Suđenje

Na suđenju Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, optuženim za zločine počinjene u Foči, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je čuo “mahalske priče” kako su osobe iz Kazneno-popravnog (KP) doma, koje je vidio jedne prilike na brdu Stolac, ubijene kod nekog potoka.