Suđenja


Goran Višković Višković Goran: Optuženi mu gurnuo pištolj u usta 20. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, svjedok Državnog tužilaštva prepoznao je optuženog Gorana Viškovića u sudnici, te ispričao kako ga je udarao prilikom odvođenja na rad, ali i da mu je jedne prilike gurnuo pištolj u usta.
Ratko Đurković Đurković Ratko: Vidio mrtve saborce 19. Oktobra 2021. Suđenje Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u julu 1992. godine vidio dvojicu mrtvih saboraca na Tursunovom Brdu kod Teočaka, od kojih je jedan bio zaklan.
Paravac i ostali: Odvođenje mještana iz Potočana 19. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su 1992. godine odvedeni iz svog sela Potočani i kako su zatvoreni u kasarni.
Marković Miroslav: Suđenje za zločine u Zvorniku nastavlja se nakon pauze duže od godinu dana 19. Oktobra 2021. Suđenje Suđenje za zločine počinjene u zvorničkom selu Lokanj, nakon više od godinu i po pauze, bit će nastavljeno 29. oktobra, rečeno je na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.
Bastah: Optuženi tvrdi da su izbrisani dijelovi iskaza sa suđenja koji idu njemu u prilog 19. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju Predragu Bastahu, optuženom za ubistvo 37 civila nesrpske nacionalnosti na području Vlasenice, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo set materijalnih dokaza, čime je okončalo svoj dokazni postupak.
Kosorić i ostali: Nije vidio loše postupanje u Lukama 18. Oktobra 2021. Suđenje U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, Odbrana je unakrsno ispitala nekadašnjeg pripadnika Holandskog bataljona Vincenta Egbersa, koji je govorio o pratnji konvoja iz Potočara prema Kladnju.
Josipović i ostali: Odbrana smatra da nije dokazano znanje Vasića o zločinačkim planovima 18. Oktobra 2021. Suđenje Odbrana Dragomira Vasića zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu za genocid u Srebrenici, navodeći da optuženi nije znao za plan prisilnog preseljenja i ubijanja muškaraca.
Purić i ostali: Ubijeni vojnici tokom akcije 15. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da je ranjen u akciji koja se desila u decembru 1993. godine, te da je tom prilikom bilo ubijenih i na strani Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kao i na strani Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
Vikić i ostali: Nenadležnost Pušine za rasvjetljavanje krivičnih djela 15. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za zločin počinjen u Velikom parku u Sarajevu, svjedok Odbrane Jusufa Pušine izjavio je da u nadležnosti optuženog nije bilo rasvjetljavanje krivičnih djela.
Ujić Mile: Svjedok tvrdi da je optuženi rukovodio akcijom 14. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za zločine na području Rogatice, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je optuženi Mile Ujić vodio akciju s ciljem oslobađanja puta prema Sarajevu u okviru koje je došlo do zarobljavanja muškaraca u selu Kozadre.