Suđenja


Zdravko Čvorić negirao krivnju za silovanje u Zvorniku 14. Juna 2024. Suđenje Zdravko Čvorić negirao je krivnju za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da je u julu 1992. godine silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Diviču kod Zvornika.
Hadžić i ostali: Dokumentacija s ekshumacija u Čemernom i Kunosićima 13. Juna 2024. Suđenje Na suđenju za zločine u selu Čemerno u opštini Ilijaš, nastavljeno je ulaganje materijalnih dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Stovrag: Najgore bilo vođenje na ispitivanje 12. Juna 2024. Suđenje Na suđenju za zločine na području Goražda, pročitani su iskazi preminulih svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji su govorili o osnivanju vojnog zatvora i premlaćivanju zarobljenika.
Matuzović i ostali: U Vidovice nisu dovođeni ljudi iz izolacije 12. Juna 2024. Suđenje Na suđenju za zločine na području Orašja, svjedok Odbrane je izjavio da lica iz izolacije nisu dovođena na raščišćavanje sela Vidovice i da Vojna policija nije bila pod nadležnosti 106. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
Radić Pero i ostali: Dan kad su pokupljeni i iseljeni mještani Jusića 11. Juna 2024. Suđenje Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o iseljavanju mještana Jusića u maju 1992. i aktivnostima optuženih u organizovanju straža u Malešiću.
Peković: Priče o ubistvu mještana Huma 11. Juna 2024. Suđenje U nastavku suđenja Slobodanu Pekoviću u podgoričkom Višem sudu za zločine počinjene 1992. na području Foče, svjedok Optužbe je ispričao kako je čuo da je optuženi ubio Eminu i Muju Šabanovića.
Mlaćo i Cikotić: Gubio svijest od udaraca puškama i letvama 11. Juna 2024. Suđenje Svjedoci Državnog tužilaštva su na suđenju za zločine počinjene u Bugojnu ispričali kako su se predali nakon sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te kako su vođeni na kopanje rovova i svakodnevno premlaćivani.
Radović i ostali: Suđenje za zločine u Zvorniku počinje 2. jula 11. Juna 2024. Suđenje Suđenje Vinku Radoviću, Dragomiru Vasiću i Petku Paniću za prisilno preseljenje, nečovječno postupanje i zatvaranje civila na području Zvornika počeće 2. jula.
Bužimkić i ostali: Saznanja o zarobljavanju u Ćojluku 10. Juna 2024. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su da su čuli kako je zarobljen njihov saborac u mjestu Ćojluk u vrijeme akcije 10. jula 1995. godine.
Nešković Zoran i ostali: Uložena materijalna dokumentacija 10. Juna 2024. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je materijalnu dokumentaciju.