Suđenja


Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović Počelo ponovljeno suđenje Bilbiji i Adamoviću za zločine u Prijedoru 6. Oktobra 2022. Suđenje Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine počeo je obnovljeni postupak protiv Bratislava Bilbije i Đure Adamovića, nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske, nakon što je poništena prvostepena presuda kojom su osuđeni na ukupno pet godina zatvora za zločin počinjen u augustu 1992. u zaseoku Bukvik kod Prijedora.
sudnica Suda BiH Peulić i ostali: Nalozi Peulića i Župljanina svešteniku iz Vrbanjaca 30. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su optuženi Boško Peulić i Slobodan Župljanin tražili od njega da u selima pregovara o predaji naoružanja i puštanju zarobljenika, te kako su u župnoj kući pregovarali s vojnim predstavnicima iz Večića.
Milunić i ostali: Pročitani iskazi svjedoka o ubistvima i paljenjima u Zecovima 30. Septembra 2022. Suđenje U nastavku suđenja za zločine u prijedorskom selu Zecovi, Odbrana Boška Grujičića je pročitala iskaze svjedoka koji su govorili o akcijama u selima i ubistvima mještana u ljeto 1992. godine.
Purić i ostali: Izabrana nova članica Sudskog vijeća umjesto Dalide Burzić 30. Septembra 2022. Suđenje U predmetu protiv Ibrahima Purića i ostalih optuženih za zločine počinjene na području Viteza, umjesto sutkinje Dalide Burzić izabrana je Enida Hadžiomerović kao nova članica Sudskog vijeća, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Sud BiH Ujić: Četu upoznao sa zadatakom akcije i pravcima kretanja 29. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju za zločine na području Rogatice, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je 2. avgusta 1992. optuženi Mile Ujić objasnio pripadnicima Gučevske čete zadatak akcije i pravce kretanja.
Tepić i ostali: Optuženi tokom svjedočenja negirali navode iz optužnice 29. Septembra 2022. Suđenje U nastavku suđenja za zločine počinjene 1992. na području Kotor-Varoši svjedočili su optuženi Duško Vujičić i Duško Maksimović. Tokom svojih iskaza u Sudu BiH obojica su negirala učešće u progonu Bošnjaka i Hrvata iz Kotor-Varoši, kao i zlostavljanje zatvorenika.
Kandić i drugi Zdravko Kandić i ostali: Odvođenje mještana iz Šarica, zlostavljanje oca i brata 28. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju za zločine na području opština Nevesinje i Mostar, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je vojska upala u selo Škarice i odvela ih u zatočeništvo, a njenog oca i brata zlostavljala, nakon čega ih više nikada nije vidjela.
Spomenko Novović i Borislav Pjano Novović i Pjano: Paljenje kuća, zarobljavanje i maltretiranje u Foči 28. Septembra 2022. Suđenje U nastavku suđenja za zločine počinjene u Foči, svjedokinja Državnog Tužilaštva, u čijoj kući je, prema optužnici, ubijeno šest Bošnjaka, dala je svoj iskaz posredstvom međunarodne pravne pomoći, videolinkom iz Švedske.
Matuzović i ostali: Nema dokumenata da je Matuzović izviješten o zločinima 28. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene na području Orašja, vještak vojne struke izjavio je da nije imao dokument da je optuženi Đuro Matuzović bio izviješten o mučenju, silovanju, nestancima ili nečovječnom postupanju.
Trifunović: Bez civila na Žuči 28. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene na području Vogošće, svjedoci Odbrane Miladina Trifunovića izjavili su da nisu vidjeli civile nesrpske nacionalnosti na liniji na brdu Žuč, ali da su čuli za mjesta gdje je bilo zatvaranja.