Suđenja


22. Januara 2021.Suđenje

Na suđenju za zločine počinjene nad vojnicima i civilima na području Viteza, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je kako je optuženi Ibrahim Purić veliki patriota i borac, ali da nije bio profesionalni vojnik adekvatan za poziciju koju je obavljao, zbog čega je smijenjen.

22. Januara 2021.Suđenje

Na suđenju Dušku Suvari, koji je optužen da je tokom 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), na području općine Glamoč počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, svjedok Državnog tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je da mu je oštećena S-2 rekla da je silovana.

22. Januara 2021.Suđenje

Odbrana Senada Džananovića zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo navode optužnice koja ga tereti za zločine počinjene u sarajevskom naselju Alipašino Polje 1992. godine.

21. Januara 2021.Suđenje

Odbrane Medarisa Šarića i Mirka Bunoze su u završnim riječima ocijenile da nisu dokazani navodi optužnice koja ih tereti za zločine počinjene na području Trnova i zatražile oslobađajuću presudu.

21. Januara 2021.Suđenje

Bivši komandir smjene u Vojno-istražnom zatvoru u Goraždu ispričao je da su zarobljenici vođeni na saslušanje, ali da nije bilo “nasrtaja” na njih.

21. Januara 2021.Suđenje

Na suđenju Miladinu Trifunoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ilijaša i Vogošće, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazao da je čuo da su Bošnjaci zatvarani u “Planjinoj kući” i vođeni u živi štit.

20. Januara 2021.Suđenje

Suđenje za zločine počinjene u Mostaru nastavljeno je saslušanjem zaštićenog svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine bez prisustva javnosti.

20. Januara 2021.Suđenje

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako su napadnuta rogatička sela i kako je izdvojena grupa muškaraca, čija su tijela kasnije ekshumirana.

20. Januara 2021.Suđenje

Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da su Sabahudin Kajdić i Boško Mudrinić odveli Saida Pašića iz kuće u Gornjoj Puharskoj 9. jula 1992. godine, dok je drugi svjedok kazao da ga je optuženi tukao.

19. Januara 2021.Suđenje

Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene na području Brčkog, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je u martu 1993. godine sreo grupu vojnika koja se kretala prema Boderištu, te je kasnije čuo da ih je “uhvatila” vojska u tom mjestu.