Vijesti


Ratni logor “Kon-Tiki” postaje muzej 2. Februara 2023. Vijest Objekat nekadašnjeg logora “Kon-Tiki” predat je Vladi Kantona Sarajevo, koja će ga preurediti u muzej posvećen čuvanju sjećanja na nezakonito zatočene i zlostavljane civile.
Mumović: Izricanje presude za zločine u Vlasenici 9. februara 1. Februara 2023. Suđenje Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu zatražilo je u završnoj riječi da Stevo Mumović bude proglašen krivim za zločine počinjene na području Vlasenice u maju 1992., dok je Odbrana predložila njegovo oslobađanje. Okružni sud u Istočnom Sarajevu je izricanje presude zakazao za 9. februar.
Predmet ostao bez tužioca dvije godine od otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka 30. Januara 2023. Vijest Predmet o otkrivanju identiteta zaštićenog svjedoka iz suđenja za genocid, od Nove godine ne duži niko nakon odlaska u penziju jednog od dvoje tužilaca koji su radili na slučaju, potvrđeno je za BIRN Bosne i Hercegovine.
Huseinu Mujanoviću smanjena kazna na četiri i po godine zatvora 27. Januara 2023. Vijest Apelacioni sud u Beogradu donio je drugostepenu presudu kojom je Husein Mujanović osuđen na četiri i po godine zatvora zbog zlostavljanja zatvorenika srpske nacionalnosti u vojnom zatvoru Armije Bosne i Hercegovine u Hrasnici kod Sarajeva tokom 1992. godine.
Tužilaštvo tvrdi da su Stanišić i Simatović dijelili zločinačku namjeru 25. Januara 2023. Suđenje Obrazlažući svoju žalbu na presudu bivšim funkcionerima srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB), Tužilaštvo je navelo da Jovica Stanišić i Franko Simatović ne samo da su znali da su drugi učesnici imali zločinačku namjeru nego su je i sami dijelili.
Stanišić i Simatović: Odbrana traži oslobađajuću presudu za zločine u Bosanskom Šamcu 24. Januara 2023. Suđenje Odbrane Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših funkcionera srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) osuđenih na po 12 godina zatvora za zločine počinjene 1992. u Bosanskom Šamcu, zatražile su, iznoseći žalbe, da Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) ukine kazne i presudu preinači u oslobađajuću, dok je Tužilaštvo u Haagu u odgovoru navelo da Vijeće nije pogrešno zaključilo.
Potvrđena optužnica protiv sedam bivših pripadnika VRS-a za zločine u Doboju i Tesliću 24. Januara 2023. Vijest Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv sedam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) zbog ratnih zločina nad civilima na području Teslića i Doboja.
Potvrđena optužnica za zločine na području Foče 24. Januara 2023. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Miroslava Pjane zvanog Miro, nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Foča, za zločine protiv čovječnosti počinjen na području ove općine 1992. godine.
Live blog: Iznošenje žalbi na presudu Stanišiću i Simatoviću 24. Januara 2023. Live blog Žalbena ročišta u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših zvaničnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije optuženih za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, održavaju se utorak i srijedu 24. i 25. januara ove godine pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS).
Sutra iznošenje žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću 23. Januara 2023. Vijest Žalbena ročišta u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših zvaničnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, bit će održana 24. i 25. januara ove godine, saopćili su ranije na statusnoj konferenciji iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).