Vijesti


Nema uslova za raspisivanje potjernice za Draganom Spasojevićem 17. Maja 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je postupak protiv Dragana Spasojevića razdvojen u odnosu na trojicu ostalih koji su optuženi za zločine počinjene u proljeće 1992. na području Zvornika, potvrđeno je za Detektor iz ove institucije.
Tri stvari koje trebate znati o izvještaju visokog predstavnika za UN 15. Maja 2024. Vijest Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt podnio je redovni izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija u kojem se osvrnuo na krizu s kojom se zemlja suočava od oktobra prošle godine. Detektor je iz izvještaja koji će biti predstavljen pred Vijećem sigurnosti izdvojio najvažnije detalje o tranzicijskoj pravdi, vladavini zakona i pokušajima da se oslabe institucije.
Spomenici stradaloj djeci šalju najsnažniju antiratnu poruku 14. Maja 2024. Vijest Tridesetak mladih osoba s prostora bivše Jugoslavije boravilo je u Prijedoru i selu Zecovi u sklopu studijske posjete “Put sjećanja na djecu stradalu u ratu“ u organizaciji Centra za mlade “Kvart“, a u svrhu memoralizacije stradanja djece u ratu u BiH od 1992-1995. godine.
Helezovo odavanje počasti žrtvama Grabovice porodicama vraća nadu u istinu 13. Maja 2024. Vijest Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odao je počast civilima hrvatske nacionalnosti koje su početkom septembra 1993. u Grabovici kod Mostara ubili pripadnici Armije BiH.
Višedecenijska borba za istinu, pravdu i pronalazak nestalih Hadžićana 10. Maja 2024. Vijest Pravosuđe mora pronaći odgovorne za ubistva 94 logoraša iz Hadžića, od kojih tijela 51 nikad nisu pronađena, poručeno je tokom obilježavanja godišnjice zločina nad hadžićkim logorašima.
Sjećanje na stradanje novinara iz Sarajeva u Ukrajini: Novinarstvom protiv nekažnjivosti 9. Maja 2024. Vijest Porodica i kolege 32-godišnjeg Armana Soldina iz Sarajeva, koji je kao reporter i snimatelj Agencije France-Presse (AFP) poginuo na današnji dan 2023. na istoku Ukrajine, podsjetili su na njegov rad i doprinos novinarstvu, kao i na stradanja novinara tokom ratova koja ostaju nekažnjena.
Osuđeni za ratni zločin otkupio zatvorsku kaznu za oko 36.000 maraka 9. Maja 2024. Vijest Dražen Lovrić, pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1993. na području Mostara, zamijenio je zatvorsku kaznu novčanom u iznosu od 36.500 KM, potvrđeno je za Detektor iz Državnog suda.
Potvrđena optužnica protiv Tendžerića, koji je s tri prsta pozirao kod obilježja za grobnicu “Lanište 1” 9. Maja 2024. Vijest Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu protiv Drage Tendžerića zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, jer se, podižući tri prsta, fotografisao pokraj table na putu za masovnu grobnicu “Lanište 1” kod Ključa, u kojoj su pronađeni ostaci žrtava iz Biljana. Za optuženog je Detektor ranije pisao da je na fotografiji pokazao i tetovaže s likovima četničkog vođe Draže Mihailovića i vojvode Momčila Đujića, što je uznemirilo žrtve.
U Srebrenici otvoren depo za pohranu neidentifikovanih ostataka žrtava genocida 8. Maja 2024. Vijest U Memorijalnom centru u Potočarima otvoren je depo u kom će se na dostojanstven i trajan način pohraniti posmrtni ostaci, lični predmeti i odjeća žrtava genocida u Srebrenici koje nisu mogle biti identifikovane, s namjerom da ovo mjesto bude i mjesto opomene, sjećanja i suprotstavljanja negiranju.
Macanović do kraja maja dužan javiti se na izdržavanje kazne za zločin u Ključu 8. Maja 2024. Vijest Milenku Macanoviću, pravosnažno osuđenom na pet i po godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Ključu, prihvaćena je molba za odlaganje izvršenja kazne zatvora i dužan je do kraja maja javiti se u Kazneno-popravni zavod Foča.