Vijesti


Potvrđena optužnica protiv Mileta Stojanovića 7. Oktobra 2022. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Mileta Stojanovića, bivšeg komandira autovoda Prve lake rajlovačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koji se tereti za učešće u oko 150 zatvaranja civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dvojica smrtno stradala na području naselja Rajlovac kod Sarajeva.
Predložen pritvor optuženom za zločin u Bosanskom Brodu jer se ne odaziva na pozive suda 7. Oktobra 2022. Suđenje Okružno javno tužilaštvo Doboj uputilo je sudu prijedlog za određivanje pritvora Svjetlanu Kostadinoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosanskom Brodu.
Predstavljena knjiga o ubistvima novinara za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 5. Oktobra 2022. Vijest Knjiga “Ubijanje istine o Bosni“ koja sadrži priče o 19 domaćih i stranih novinara ubijenih za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, predstavljena je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Govori i o tri novinara koji se vode kao nestali – Nini Ćatiću, Krunoslavu Marinoviću i Alojzu Krivogradu, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) autor knjige Mirza Čubro, urednik vijesti na Al Jazeera Balkans.
Potvrđena optužnica za ubistvo zarobljenika u Velikoj Kladuši 5. Oktobra 2022. Vijest Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) koja tereti Huseina Ćejvanovića za zarobljavanje, fizičko zlostavljanje i ubistvo jednog zarobljenika na području Velike Kladuše u ljeto 1995. godine.
Preminuo Adem Kostjerevac, osuđen za silovanje u Zvorniku 3. Oktobra 2022. Vijest Adem Kostjerevac, bivši pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik Armije Bosne i Hercegovine, ranije pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora za silovanje počinjeno 1992. na području Zvornika, preminuo je tokom izdržavanja kazne.
Optužnica protiv nedostupnog osumnjičenog za ratni zločin u blizini Sarajeva 3. Oktobra 2022. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mileta Stojanovića, osumnjičenog za učešće u zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti na području naselja Rajlovac kod Sarajeva tokom 1992. godine.
Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u Teočaku 30. Septembra 2022. Vijest U ponedjeljak, 3. oktobra, u Sudu Bosne i Hercegovine bit će održana statusna konferencija i početak glavnog pretresa za ratne zločine počinjene na području Teočaka tokom 1993. godine.
Trebinje: Do kraja godine očekuju se dvije presude za ratne zločine 26. Septembra 2022. Vijest Pred Okružnim sudom u Trebinju očekuje se nastavak suđenja u dva predmeta ratnih zločina, nakon što nadležno ministarstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prihvati jedan od predloženih termina za saslušanje svjedoka koji žive u SAD-u, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Rasprava o žalbama Stanišića i Simatovića zakazana za januar 23. Septembra 2022. Vijest Nova predsjednica Međunarodnog mehanizma za krivične sudove najavila je da će usmena rasprava po žalbi na osuđujuću presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biti održana u januaru.
U Bijeljini pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata 22. Septembra 2022. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata pronađeni su danas prilikom ekshumacije na mezarju Brčanska malta u Bijeljini, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).