Vijesti


Sud BiH potvrdio optužnicu za vrijeđanje žrtava rata iz Viteza 15. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Samira Nukića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, počinjene objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. u Vitezu, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Potvrđena optužnica za zločine u Briševu 15. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Veljka Brajića, Slobodana Taranjca, Ranka Kaurina, Branka Dženopoljca i Draška Topića za zločine počinjene 1992. u Briševu kod Prijedora, rečeno je na ročištu na kojem se raspravljalo o određivanju mjera zabrane.
“Staza sjećanja“ za ubijene Sarajlije 15. Marta 2024. Vijest Hiljade pari cipela koje će 5. aprila biti postavljene duž sarajevskih ulica simbolizirat će korake Sarajlija ubijenih tokom opsade, te će biti od velikog značaja za porodice ubijenih i kulturu sjećanja.
Oslobođeni za zločine kod Zvornika tužio Bosnu i Hercegovinu 12. Marta 2024. Vijest Rajo Lazarević, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen u selu Lokanj kod Zvornika 1992., tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu nematerijalne štete.
Spasojević nije pronađen na adresi nakon presude za zločine u Višegradu 11. Marta 2024. Vijest Nakon što je prvostepenom presudom osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. u logoru “Uzamnica” u Višegradu, Vukadin Spasojević nije pronađen na adresi stanovanja, potvrđeno je za Detektor.
Za zločine u Janji potvrđeno 12 godina zatvora 11. Marta 2024. Vijest Državni sud potvrdio je prvostepenu presudu kojom su petorica bivših pripadnika policije osuđena na ukupno 12 godina zatvora, dok su trojica oslobođena optužbi za zločine protiv civilnog stanovništva u Janji od 1992. do 1994. godine.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Hrasnici 11. Marta 2024. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je presudu kojom su Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib pravosnažno oslobođeni optužbi za zločine nad civilima u Hrasnici kod Sarajeva u drugoj polovini 1992. godine.
Decembar 2023. Odbijen prijedlog za mjere zabrane osuđenima za zločine u Bužimu 11. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je usmeni prijedlog Tužilaštva za određivanje mjera zabrane sedmorici bivših pripadnika Armije BiH koji su nepravosnažno osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.
Žrtve ratne torture u Republici Srpskoj uključene u poziv za banjsku rehabilitaciju 8. Marta 2024. Vijest Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom je data saglasnost za raspisivanje Projekta banjske rehabilitacije za ratne vojne invalide, članove porodica poginulih boraca i, po prvi put, žrtve ratne torture u ovom entitetu.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv Jovana Lipovca 7. Marta 2024. Vijest Viši sud u Beogradu donio je rješenje kojim je zbog smrti obustavljen postupak protiv Jovana Lipovca, kojem se sudilo za učešće u otmici 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima u februaru 1993. godine, saznaje Detektor.