Vijesti


10. Avgusta 2020.Vijest

Dokumentarni film “Pod zemljom” autorice Džane Brkanić, zamjenice urednika Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), premijerno će biti prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF), koji se održava od 14. do 21. augusta.

8. Avgusta 2020.Istraživanje

Iako je prošlo 25 godina, još niko nije optužen za ubistva devet starijih civila i osoba sa invaliditetom, koji su našli sklonište u školi u hrvatskom gradu Dvor. U međuvremenu, srpski i hrvatski zvaničnici i dalje optužuju jedni druge za ova ubistva.

6. Avgusta 2020.Vijest

Preživjele žrtve rata ljutito su reagovale na odluku britanskog premijera Borisa Johnsona da imenuje Claire Fox za članicu Doma lordova, budući da je ona objavljivala članke u kojima se negira genocid u Srebrenici, ali i drugi ratni zločini.

6. Avgusta 2020.Vijest

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) donirao je Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) 27 GPS uređaja i dodatnih šest laptopa s pratećom opremom.

6. Avgusta 2020.Suđenje

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Ivana Kraljevića, Stojana Odaka i Vica Bebeka na kazne od jedne do dvije i po godine zatvora za zločine nad zatočenicima u Ljubuškom 1993. i 1994. godine.

6. Avgusta 2020.TV Justice

Dok se domaće pravosudne institucije nerijetko suočavaju sa kritikama da izriču niske kazne povratnicima sa stranih ratišta, nekoliko evropskih zemalja počelo je bivšim borcima suditi za ratne zločine uz optužbe za terorizam i time im povećati kazne i osigurati više pravde njihovim žrtvama. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je analizirala šta je potrebno da domaće pravosudne institucije počenu procesuirati ovakva djela, šta je potrebno za prikupljanje dokaza i zašto stručnjaci smatraju da je bosanskohercegovačko pravosuđe spremno za to.

6. Avgusta 2020.Suđenje

Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da mu je poznato da je u julu 1995. godine Rade Garić bio komandir interventnog voda.

6. Avgusta 2020.Analiza

Dok se domaće pravosudne institucije nerijetko suočavaju s kritikama da izriču niske kazne povratnicima sa stranih ratišta, nekoliko evropskih zemalja počelo je bivšim borcima suditi za ratne zločine uz optužbe za terorizam, i time im povećati kazne i osigurati više pravde njihovim žrtvama. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je analizirala šta je potrebno da domaće pravosudne institucije počnu procesuirati ovakva djela, šta je potrebno za prikupljanje dokaza i zašto stručnjaci smatraju da je bosanskohercegovačko pravosuđe spremno za to.

5. Avgusta 2020.Istraživanje

BIRN-ova analiza dokaza Haškog tribunala otkriva koje su hrvatske vojne i policijske jedinice bile raspoređene u selima u kojima su ubijeni srpski civili za vreme i nakon operacije „Oluja” 1995. godine. Do danas niko od njihovih komandanta nije optužen.

5. Avgusta 2020.Vijest

Bivši logoraši sutra će obilježiti 28. godišnjicu početka zatvaranja logora “Omarska”, u kojem su se tokom ljeta 1992. godine dešavala ubistva, mučenja i drugi zločini nad građanima Prijedora i okolnih mjesta.