Vijesti


22. Januara 2021.Vijest

Državni sud će iduće sedmice izreći nepravosnažnu presudu Senadu Kasupoviću, optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

22. Januara 2021.Vijest

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka, koje Državno tužilaštvo tereti za ubistva zatočenika iz logora “Omarska” i drugih civila iz Prijedora, u ljeto 1992. godine.

22. Januara 2021.Vijest

U nedjelju, 24. januara, obilježit će se 28. godišnjica zločina u selu Poljak kod Srebrenice kada je ubijena 21 osoba. Za ovaj zločin niko nije odgovarao, a još se traga za nekim od ubijenih, među njima i za dvoje djece.

22. Januara 2021.Vijest

Državni sud je nakon gotovo pet godina postupka izrekao prvostepenu presudu kojom je Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

20. Januara 2021.Vijest

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Spomenka Novovića i Borislava Pjane, optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen u ljeto 1992. na području Foče i okoline, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tužilac Mersudin Pružan.

20. Januara 2021.Vijest

Sud Bosne i Hercegovine odbio je da potvrdi uređenu optužnicu protiv Radomira Nedića i Ratka Đurkovića, zaključivši da dokazi ne upućuju na postojanje potrebnog stepena sumnje da su osumnjičeni odgovorni po komandnoj odgovornosti za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području sela Tursunovo Brdo kod Ugljevika u ljeto 1992. godine.

15. Januara 2021.Vijest

Vlasti u Srbiji zabranile su prodaju majica sa natpisima kojima se veličaju masovna ubistva Bošnjaka iz Srebrenice 1995. godine.

15. Januara 2021.Vijest

Sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći prvostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji se tereti za zločine počinjene na području Vozuće i Zavidovića.

15. Januara 2021.Vijest

Evropska unija (EU) izdvojit će četiri miliona eura za unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Projekat koji počinje ove godine i završava krajem naredne želi smanjiti broj predmeta ratnih zločina za 65 posto, navodi se u saopćenju.

14. Januara 2021.Vijest

U Bosni i Hercegovini postoji ozbiljna zabrinutost zbog etničkih podjela, diskriminacije i prava manjina i tražitelja azila, a mediji su i dalje izloženi pritiscima, navodi se u godišnjem izvještaju Human Rights Watcha (HRW) o stanju ljudskih prava u svijetu. Izvještaj je pozdravio usvajanje dugo odlagane Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.