Vijesti


29. Maja 2020.Vijest

Za zločine počinjene na području Prijedora, u Haškom tribunalu i Sudu Bosne i Hercegovine osuđeno je ukupno 37 osoba na 617 godina zatvora, kao i na kaznu doživotnog zatvora, koja je izrečena nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

28. Maja 2020.Vijest

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je do daljnjeg iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, uslijed mjera izrečenih zbog pandemije koronavirusa.

28. Maja 2020.Suđenje

Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o uspostavljanju i aktivnostima vojnih i policijskih struktura u Vlasenici od 1992. do 1995. godine, te akcijama razoružanja i hapšenjima.

28. Maja 2020.Vijest

Bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je pravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, privremeno su odobreni videopozivi iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) sa neposrednim članom porodice, a koje bi mogao uspostaviti ove ili naredne sedmice, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

27. Maja 2020.Vijest

Slavko Milovanović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen u maju 1992. godine u selu Rešagići kod Srebrenice, tužio je Bosnu i Hercegovinu i traži odštetu za vrijeme provedeno pod mjerama zabrane koje su mu bile izrečene dok je trajao sudski postupak.

27. Maja 2020.Vijest

Selman Busnov, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine, zatražio je u tužbenom zahtjevu povećanje iznosa naknade nematerijalne štete sa 6.000 na 11.000 konvertibilnih maraka (KM), zbog vremena koje je proveo pod mjerama zabrane.

26. Maja 2020.Vijest

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je statusnu konferenciju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), dok se ne ublaže mjere izrečene zbog pandemije koronavirusa, a kada bi se Mladić mogao pojaviti u sudnici sa svojim advokatima.

26. Maja 2020.Analiza

Dvoje osuđenih ratnih zločinaca nadaju se da će biti izabrani za poslanike na izborima koji se trebaju održati narednog mjeseca u Srbiji, dok se još nekoliko njih koje traži sud UN-a ili za koje postoje navodi za ratne zločine, spremaju za trku za ulazak u Skupštinu.

25. Maja 2020.Suđenje

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine iznesene su žalbe na presudu kojom je Ibro Merkez osuđen na dvije godine zatvora za zločine u Goraždu, a Predrag Bogunić i Ešef Hurić oslobođeni krivice.

25. Maja 2020.Reportaža

Porodice šezdeset šest bošnjačkih izbeglica, koje je Crna Gora 1992. predala snagama Vojske Republike Srpske (VRS), nakon čega su ubijeni, žele da se njihovim najmilijima podigne spomen-obeležje. Međutim, deluje da vlasti nisu spremne da se suoče sa zločinima iz prošlosti.