Vijesti


Podizanje spomenika u BiH dio isključive kolektivne memorije koja nije empatična: Okrugli sto 18. Maja 2022. Vijest Način podizanja spomenika u Bosni i Hercegovini i ono što se želi njima pokazati ogledalo je političkih elita i onoga kakvo društvo one žele, rečeno je na okruglom stolu o memorijalizaciji i podizanju spomenika u izgradnji kulture sjećanja, tokom kojeg su predstavljena i idejna rješenja za spomenik na Kazanima kod Sarajeva.
U Vlasenici pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 17. Maja 2022. Vijest Na lokalitetu Rača u općini Vlasenica pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Ganić i ostali: Šta trebate znati o optužnici u predmetu “Dobrovoljačka” 17. Maja 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine objavilo je nakon potvrđivanja optužnicu u predmetu “Dobrovoljačka” protiv Ejupa Ganića i još devet osoba, iznoseći po prvi put zvanične informacije o njenim detaljima.
Podignuta optužnica za zločine u Rogatici 17. Maja 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba, nekadašnjih pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za zločine počinjene u poljoprivrednom dobru “Rasadnik” u Rogatici tokom jula 1995. godine.
Vlasenko protiv BiH: Naknada nematerijalne štete ili određivanje zastare potraživanja 16. Maja 2022. Vijest Na ročištu pred Upravnim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine, punomoćnik Radeta Vlasenka zatražio je naknadu nematerijalne štete zbog duševne boli, dok je Pravobranilaštvo prigovorilo na zastaru potraživanja, te navelo kako tužitelj nije mogao razaznati postupke koji su se protiv njega vodili.
Potvrđena optužnica za zločin u Novoseocima 13. Maja 2022. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Nikole Koprivice “Nidže” zbog zločina počinjenih na području Novoseoca kod Sokoca, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne iz Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog tužilaštva.
Naredne sedmice presude za zločine u Konjicu i Glamoču 13. Maja 2022. Vijest U utorak, 17. maja, Sud Bosne i Hercegovine izreći će prvostepenu presudu Aganu Ramiću, nekadašnjem pripadniku Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženom za zločin počinjen u Konjicu tokom 1992. godine.
Još jedna optužnica za ubistvo 22 osobe u Bijeljini 13. Maja 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milenka Samardžije i Koste Stanića, osumnjičenih da su u septembru 1992. godine učestvovali u prisilnom odvođenju i strijeljanju 22 žrtve, među kojima je bilo žena, djece i starijih osoba.
U Bratuncu ukopane još četiri žrtve proteklog rata 12. Maja 2022. Vijest Devetogodišnji Salmir Hodžić najmlađa je danas ukopana žrtva na Mezarju Veljaci u Bratuncu. Sahranjen je uz majku Sabru, s kojom je ubijen i zapaljen u porodičnoj kući, a za posmrtnim ostacima njegovog jedanaestogodišnjeg brata Elvisa i preko 200 Bratunčana se još uvijek traga.
Potvrđena optužnica protiv Ganića i ostalih za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 12. Maja 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u cijelosti optužnicu protiv deset osoba zbog ratnog zločina počinjenog 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva.