Vijesti


28. Oktobra 2020.Vijest

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) je saopćio da je statusnu konferenciju u predmetu “Ratko Mladić” zakazao za 19. novembar ove godine.

27. Oktobra 2020.Vijest

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Boška Unčanina i Dragana Despota, koji su osumnjičeni za strijeljanje i ubistvo najmanje 78 osoba u mjestu Velagići kod Ključa u junu 1992. godine.

25. Oktobra 2020.Vijest

Građani, aktivisti i porodice žrtava položili su danas cvijeće ispred Vječne vatre u Sarajevu za žrtve zločina na Kazanima i zatražili izgradnju spomen obilježja kako se zločin nikada ne bi zaboravio.

23. Oktobra 2020.Vijest

Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice počinje suđenje Predragu Bastahu, kojeg Državno tužilaštvo tereti za sudjelovanje u ubistvima 37 civila na području općine Vlasenica.

23. Oktobra 2020.Vijest

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) tek početkom 2020. godine je iz Centralnog biračkog spiska izbrisala Novaka Đukića, pravosnažno osuđenog zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji, koji se godinama nalazi u Srbiji i za kojim je raspisana potjernica.

22. Oktobra 2020.Vijest

Tužbom protiv Bosne i Hercegovine, Drago Končar, koji je u dva postupka oslobođen optužbi za ratne zločine, zatražio je da mu bude nadoknađena duševna bol, kao i materijalni gubici nastali prijevremenim penzionisanjem.

22. Oktobra 2020.Vijest

Državni sud ukinuo je pritvor Ademu Kostjerevcu, optuženom za silovanje počinjeno 1992. godine na području Zvornika, te mu odredio mjere zabrane.

22. Oktobra 2020.Vijest

Državni sud zatražio je od Srbije da preuzme krivično gonjenje Novaka Stjepanovića, optuženog za zločine počinjene 1992. godine na području Bratunca, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

21. Oktobra 2020.Vijest

Rade Vlasenko, koji je pravosnažno oslobođen optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti na području Prijedora i tužio BiH za naknadu štete tražeći 20.000 KM, kazao je kako je sudski postupak protiv njega uticao na njegove odnose s porodicom i prijateljima, te da komšije od njega “okreću glavu”.

20. Oktobra 2020.Vijest

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Radetu Gariću, optuženom za zločine počinjene na području Vlasenice, te mu odredio mjere zabrane.