Vijesti


Osuđeni za zločin u Ključu uhapšen na graničnom prijelazu u Bijeljini 26. Jula 2024. Vijest Boško Unčanin, nepravosnažno osuđen na 18 godina zatvora zbog učešća u ubistvima najmanje 74 civila u Velagićima kod Ključa 1. juna 1992. godine, uhapšen je na graničnom prijelazu u Bijeljini, potvrđeno je za Detektor.
Obilježena 32. godišnjica zločina u logoru “Keraterm” 24. Jula 2024. Vijest Porodice logoraša i bivši zatočenici odali su danas počast žrtvama stradalim u bivšem logoru “Keraterm” na ulazu u Prijedor i obilježili 32. godišnjicu zločina počinjenog u noći s 24. na 25. juli 1992, kada je ubijeno oko 200 zatočenih.
Petroviću potvrđeno sedam godina zatvora za silovanje u Brčkom 24. Jula 2024. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Stojan Petrović osuđen na sedam godina zatvora za silovanje u Brčkom u ljeto 1992. godine.
Almiru Sarajliću smanjena kazna za zločin u Vitezu 23. Jula 2024. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine djelimično je uvažilo žalbu Odbrane i smanjilo kaznu Almiru Sarajliću na 15 godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Viteza, dok su sedmorica nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH oslobođeni optužbe.
Podignuta optužnica za zločine u Jošanici kod Foče 23. Jula 2024. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Amela Isića zbog učešća u ubistvima više žrtava u fočanskom selu Jošanica i okolnim zaseocima krajem 1992. godine.
Ekshumirani posmrtni ostaci kod Bratunca 22. Jula 2024. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe ekshumirani su danas na lokalitetu Kameničko brdo u općini Bratunac, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Sutra kolektivna dženaza za četiri žrtve sa području Prijedora 19. Jula 2024. Vijest U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu sutra će biti klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve s područja Prijedora, čiji su posmrtni ostaci pronađeni na Korićanskim stijenama, u Čarakovu i Kozarcu.
Paravac i ostali: Izricanje presude odgođeno za početak augusta 16. Jula 2024. Vijest Iako zakazano za danas, ročište na kojem će se izreći presuda Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću, optuženima za zločine u Doboju i Tesliću, prolongirano je za 6. august.
Naredba za raspisivanje potjernice za Boškom Unčaninom i Draganom Despotom 16. Jula 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjerenice za Boškom Unčaninom i Draganom Despotom, koji su nepravosnažno osuđeni na po 18 godina zatvora za učešće u ubistvima najmanje 74 civila u Velagićima kod Ključa 1. juna 1992. godine.
U Beogradu zakazano suđenje za zločine u Prijedoru 12. Jula 2024. Vijest Viši sud u Beogradu zakazao je naredne sedmice suđenje Danetu Bajiću i Miodragu Kneževiću, optuženima za zločine počinjene na području Prijedora 1992. godine, nakon što je ovaj predmet ustupljen srbijanskom pravosuđu.