Vijesti


5. Maja 2021.Vijest

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje, te odbio kao neosnovanu apelaciju Tonće Rajiča, osuđenog na dvije godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u logoru “Dretelj” kod Čapljine.

5. Maja 2021.Vijest

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Kahre Vejzovića, osuđenog na četiri godine zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenog na području Kladnja, zaključivši da nije došlo do kršenja njegovog prava na pravično suđenje.

4. Maja 2021.Vijest

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Muhameda Šišića, osuđenog na deset godina zatvora trećestepenom presudom Državnog suda zbog ratnog zločina u selu Kukavice kod Rogatice, zaključivši da nije povrijeđeno njegovo pravo na pravično suđenje.

4. Maja 2021.Vijest

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zaključio da nije prekršeno pravo na pravičnu odbranu Mirsada Menzilovića, osuđenog na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1993. u Sarajevu, te odbio njegovu apelaciju kao neosnovanu.

30. Aprila 2021.Vijest

Konačna presuda Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), bit će izrečena 8. juna ove godine, saopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

30. Aprila 2021.Vijest

Polaganjem cvijeća i bacanjem ruža u rijeku Savu odata je počast civilima stradalim 30. aprila 1992. godine u Brčkom prilikom miniranja mosta koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

30. Aprila 2021.Vijest

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje Suada Smajlovića, kojeg je Državni sud osudio na tri godine zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenih u ljeto 1992. na području Srebrenice.

30. Aprila 2021.Vijest

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane apelacije Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala i Hazima Patkovića, osuđenih na ukupno 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Vitezu, smatrajući da ne postoji povreda prava na pravično suđenje.

29. Aprila 2021.Suđenje

Svjedok Odbrane je izjavio da je Rade Garić dolazio u njegovo selo kada su se dešavali opasniji napadi i da ga je viđao dva ili tri puta sedmično.

28. Aprila 2021.Vijest

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas neće raspravljati o pismu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kojim je zatražio da do kraja aprila budu povučene povelje uručene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i drugim osobama osuđenim za ratne zločine.