Vijesti


Pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe na području Lukavca 25. Septembra 2023. Vijest Na lokalitetu Gradskog groblja Lukavac pronađeni su posmrtni ostaci dvije osobe za koje pretpostavljaju da su nestale na ovom području, saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.
Naredne sedmice izricanje prvostepene presude za zločine u Kotor-Varoši 22. Septembra 2023. Vijest Nakon devet godina suđenja, Sud Bosne i Hercegovine će u petak, 29. septembra, izreći prvostepenu presudu četvorici optuženih za zločine počinjene na području Kotor-Varoši.
Potvrđena dorađena optužnica za zločine u Jošanici 22. Septembra 2023. Vijest Državni sud uvažio je žalbu Tužilaštva BiH na odluku kojom je odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH zbog zločina u mjestu Jošanica kod Foče, te je potvrdio uređenu optužnicu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Obilježavanje 31. godišnjice zločina u logoru “Sušica” važno zbog budućih generacija 22. Septembra 2023. Vijest Maršom mira i prigodnom manifestacijom u krugu nekadašnjeg logora “Sušica” u Vlasenici, sutra će biti obilježena 31. godišnjica od zločina počinjenih u ovom logoru i na području Vlasenice.
Uskoro početak suđenja za zločine u Serdarima kod Kotor-Varoši 21. Septembra 2023. Vijest Suđenje Mirsadu i Nijazu Smajiću, optuženima za zločine u Serdarima kod Kotor-Varoši, trebalo bi uskoro početi u Okružnom sudu u Banjaluci, rečeno je za Detektor iz ovog suda.
Najavljena žalba na rješenje o odbijanju optužnice za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču 21. Septembra 2023. Vijest Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH zbog zločina u mjestu Jošanica kod Foče, kao i zločina počinjenih na području Višegrada i Čajniča, Državno tužilaštvo najavilo je ulaganje žalbe na ovu odluku, potvrđeno je za Detektor.
Čuvanje sjećanja preživjelih u borbi protiv negiranja genocida 20. Septembra 2023. Vijest U Potočarima je obilježena 20. godišnjica zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida počinjenog 1995., na kojoj je istaknuta uloga ove institucije, važnost priča preživjelih u očuvanju sjećanja i istine, ali i u borbi protiv negiranja zločina i revizionizma.
Otvorena istraga zbog skrivanja posmrtnih ostataka u Brčko distriktu 20. Septembra 2023. Vijest Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčko distriktu, protiv kojeg je otvorena istraga, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Schmidt donio odluku o proširenju aktivnosti Memorijalnog centra u Srebrenici 20. Septembra 2023. Vijest Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na obilježavanju 20 godina od otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari saopćio je kako je donio odluku kojom će se omogućiti da se Centar dalje razvija i širi svoje aktivnosti te najavio kaznene evidencije o osobama koje su osuđene za ratne zločine, kao i zabranu njihovog izbora i imenovanja na javne funkcije.
Čuvanje istine od zaborava kroz obilježavanje godišnjice ubistva šest građana Sarajeva 20. Septembra 2023. Vijest Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Trgu ZAVNOBiH-a, obilježena je 31. godišnjica stradanja šest građana Sarajeva, od kojih je troje djece.