Vijesti


Enver Buza zatražio odlaganje izvršenja kazne zatvora 15. Oktobra 2021. Vijest Enver Buza, nekadašnji vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) osuđen na osam godina zatvora za zločin u Uzdolu u općini Prozor-Rama, podnio je molbu za odlaganje izvršenja zatvorske kazne za tri mjeseca zbog zdravstvenog stanja.
Naloženo novo vještačenje Novaka Đukića 14. Oktobra 2021. Vijest Viši sud u Beogradu donio je naredbu za obavljanje novog vještačenja procesne sposobnosti Novaka Đukića, pravosnažno osuđenog zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji koji se godinama nalazi u Srbiji i za kojim je raspisana potjernica, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Ukaz o nekažnjavanju negiranja genocida u Republici Srpskoj otvorio specifično pravno pitanje 13. Oktobra 2021. Vijest Nakon što je u Republici Srpskoj stupio na snagu ukaz predsjednice ovog entiteta Željke Cvijanović o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, stručnjaci smatraju da je time otvoreno specifično pravno pitanje ali vjeruju da ukaz neće uticati na rad Državnog tužilaštva na predmetima negiranja genocida i drugih ratnih zločina.
Tužilaštvo BiH će od Srbije tražiti ustupanje krivičnog gonjenja Edina Vranja 13. Oktobra 2021. Vijest Državno tužilaštvo najavilo je da će, nakon podizanja optužnice za zločin protiv ratnih zarobljenika protiv državljanina Bosne i Hercegovine Edina Vranja u Srbiji, podnijeti prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BiH.
Zijad Kadić tužio BiH: Potražuje naknadu u iznosu od oko 60.000 KM 11. Oktobra 2021. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine održano je pripremno ročište po tužbi Zijada Kadića, koji je u januaru 2020. godine pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine protiv civila u Bosanskoj Krupi.
Podignuta još jedna optužnica za ratne zločine protiv nedostupne osobe 8. Oktobra 2021. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv Damira Bubala, koji živi u Republici Hrvatskoj, zbog krivičnog djela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Vikić i ostali: Vještak smatra da je Predsjedništvo promijenilo faktičko stanje 8. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za zločin počinjen u Velikom parku, na poziv Odbrane Jusufa Pušine vještak Mile Matijević je izjavio da je zaključcima Predsjedništva s kraja 1991. godine promijenjeno faktičko stanje kada je u pitanju nadležnost za upotrebu specijalne policije.
U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba: Najvjerovatnije da su žrtve žene i djeca 7. Oktobra 2021. Vijest Posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Joševa u općini Bratunac, a kako se navodi najvjerovatnije je riječ o posmrtnim ostacima žena i djece, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Radovan Veljović: Dvanaestog oktobra izjašnjenje o krivici za silovanje u Foči 7. Oktobra 2021. Suđenje Izjašnjenje pred Sudom Bosne i Hercegovine o krivici Radovana Veljovića, koji je optužen za silovanje u Foči tokom 1992. godine, planirano je za utorak, 12. oktobra, saopćeno je na ročištu za razmatranje mjera zabrane koje je predložilo Državno tužilaštvo zbog straha od bjekstva ili utjecaja na svjedoke.
Poziv za imenovanje Nadzornog tijela za provedbu Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina 6. Oktobra 2021. Vijest Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je pozvala Vijeće ministara da bez daljnjeg odlaganja imenuje Nadzorno tijelo za provedbu Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.