Vijest

Podignuta optužnica za zločine u Rogatici

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba, nekadašnjih pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za zločine počinjene u poljoprivrednom dobru “Rasadnik” u Rogatici tokom jula 1995. godine.

This post is also available in: English

Rogatica. Foto: N1

Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić zvani Đera, Nenad Ujić i Pero Despet se terete da su u drugoj polovici jula 1995. godine, kao pripadnici Vojne policije VRS-a, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica tokom rata.

Prema Tužilaštvu BiH, Nešković se tereti u svojstvu komandira zatočeničkog objekta u kapacitetima poljoprivrednog dobra “Rasadnik” u Rogatici, a ostali optuženi u svojstvu stražara u ovom objektu.

Kako stoji u saopćenju, u navedenom objektu je krajem mjeseca jula 1995. godine bilo zatočeno civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, više od 40 zatočenika, među kojima najvećim dijelom starija lica, starosti od oko 60 godina, dva maloljetna lica, kao i više od deset lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć, a koja su oteta iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga, na putu Žepa – Kladanj.

“Optuženi se terete da su vršili višestruko premlaćivanje, pljačkanje, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge vrste teškog zlostavljanja zatočenika, a većina žrtava zadobila je teške fizičke i psihičke povrede i narušenja zdravlja, čije posljedice i danas osjećaju”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se terete za ubistvo jednog zatočenika koji je bio vjerski službenik, a koji je izveden iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

Kako se navodi, osumnjičeni se terete za zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English