Vijest

Još jedna optužnica za ubistvo 22 osobe u Bijeljini

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milenka Samardžije i Koste Stanića, osumnjičenih da su u septembru 1992. godine učestvovali u prisilnom odvođenju i strijeljanju 22 žrtve, među kojima je bilo žena, djece i starijih osoba.

Kuće iz kojih su odvedeni civili u naselju Bukreš kod Bijeljine. Foto: BIRN BiH

Milenko Samardžija zvani “Travka” i “Žabac” i Kosta Stanić zvani “Kole” osumnjičeni su da su, kao pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Sokolac, svjesno i voljno učestvovali u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i starijih osoba.

Prema Tužilaštvu BiH, žrtve ni na koji način nisu učestvovale u neprijateljstvima i vojnim operacijama.

Kako je saopćeno, u optužnici stoji da su osumnjičeni u septembru 1992. godine učestvovali u prisilnom odvođenju civila iz njihovih kuća, transportu vojnim kamionom i strijeljanju na obali rijeke Drine – ukupno 22 žrtve, iz porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koje su ubijene pucanjem iz vatrenog oružja, a njihova tijela bačena u Drinu.

“Optuženi se terete da su osobno i izravno sudjelovali u strijeljanju i ubojstvima žrtava, od kojih je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak koji je imao šest godina. U navedenom zločinu ubijeno je pet žrtava koje su bile mlađe od 18 godina”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Samardžija također se tereti da je desetak dana prije navedenog zločina, učestvovao u nezakonitom prisilnom odvođenju tri civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta, u prostorije policijske stanice, gdje je žrtve mučio i zlostavljao, te ih nakon toga prevezao do obale rijeke Drine u mjestu Balatun, gdje je, pucajući iz blizine iz vatrenog oružja, lično usmrtio tri civila.

Ovo je druga optužnica koja se odnosi na ubistvo 22 osobe u mjestu Balatun u Bijeljini. U prvoj optužnici, koja je potvrđena u januaru ove godine, optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Bijeljina, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, te Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj, pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS-a tzv. “Pahuljice”.

Suđenje u ovom predmetu je trebalo početi 29. marta, ali je odgođeno zbog nedolaska optuženog Sarića.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija