Analize i istraživanja


sudnica Kako evropska praksa može pomoći domaćim tužiocima da procesuiraju negiranje ratnih zločina 11. Augusta 2023. Analiza Zabrinuti za posljedice koje će nepodizanje optužnica za negiranje ratnih zločina i veličanje zločinaca ostaviti na društvo, organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini žele pružiti svoj doprinos kroz prikaz prakse kažnjavanja u drugim zemljama. Ali hoće li tužioci poslušati?
Tri stvari koje trebate znati ako želite prijaviti negiranje ratnih zločina 7. Augusta 2023. Analiza Nakon što su državni tužioci odbacili oko 30 prijava za negiranje genocida i drugih ratnih zločina ili veličanje zločinaca koje su uglavnom podnosili građani, organizacija forumZFD napravila je priručnik za podnošenje krivičnih prijava. Stručnjaci koji su ga izradili za Detektor objašnjavaju kako pripremiti i poslati prijavu.
BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Ističe rok za žrtve ratne torture u Republici Srpskoj 2. Augusta 2023. Analiza Preživjeli logoraši i žrtve ratnog silovanja iz Republike Srpske strahuju da će od oktobra ove godine zauvijek izgubiti mogućnost i pravo da dobiju status žrtve ratne torture ukoliko vlasti ne produže rok.
Tri osuđujuće presude za ubistva Srebreničana i jedna optužnica za genocid u protekloj godini 7. Jula 2023. Analiza Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) i Sud Bosne i Hercegovine u proteklih 12 mjeseci izrekli su tri pravosnažne presude kojima su tri osobe osuđene na 48 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici nakon 11. jula 1995., a pet osoba je oslobođeno. U Srbiji je donesena jedna osuđujuća presuda po sporazumu o priznanju krivnje, dok je Državno tužilaštvo podiglo samo jednu optužnicu protiv nedostupne osobe.
Stanovnici Ahmića u strahu nakon izjave Darija Kordića “da bi sve ponovio” 13. Juna 2023. Analiza Izjava da “bi sve ponovio” haškog osuđenika koji je pušten prijevremeno sa odsluženja kazne za zločine počinjene u Ahmićima i srednjoj Bosni, izazvala je uznemirenost i strah kod stanovnika ovog sela u kojem je u aprilu 1993. godine ubijeno više od 100 civila. Pravdu vide u reagovanju državnog pravosuđa, ograđivanju od ovakvih izjava, te vraćanju Darija Kordića na odsluženje ostatka kazne.
Bolna sjećanja na silovanja, zlostavljanja i ubistva u Rogatici 1992. godine 9. Juna 2023. Analiza U proljeće i ljeto 1992. godine na području Rogatice se odvijaju napadi, a bošnjačko stanovništvo traži spas bježeći preko šuma i okolnih sela. Oni koji nisu uspjeli, zatvarani su u zatočeničke objekte, gdje su mnogi zlostavljani ili ubijani, dok za tijelima oko 300 osoba i danas tragaju njihove porodice.
Inicijativa “Jer me se tiče”: U Sarajevu javno ismijavaju prijedorsku djecu 2. Juna 2023. Analiza Kartonske siluete u obliku djece koje su članovi pokreta “AntiDayton“ postavili duž parka ujutro 31. maja, zbog kiše su ubrzo izgubile formu, te i danas stoje zabodene u zemlji ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu, što je izazvalo ogorčenje prijedorskih aktivista i članova Inicijative “Jer me se tiče“, koji svake godine obilježavaju Dan bijelih traka u Prijedoru.
Posljednja presuda u Haagu: Srbija kao sponzor i organizator paravojski 1. Juna 2023. Analiza Nakon 20 godina, Haag je jasno utvrdio vezu Srbije s paravojskama poput “Arkanovih tigrova”, “Crvenih beretki” i “Škorpiona”, te sa zločinima počinjenim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Taj nalaz Sud je prezentirao na zadnjoj presudi zadnjeg suđenja.
Pet ključnih stvari iz pismenog otpravka presude Stanišiću i Simatoviću 31. Maja 2023. Analiza Haški sud je pravosnažno osudio bivše rukovodioce Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na po 15 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat u šest općina u Bosni i Hercegovini i jednoj lokaciji u Hrvatskoj. Novinari Detektora dobili su poslije izricanja presude cijeli tekst i u ovoj analizi donosimo najvažnije stvari koje treba da znate.
Hronologija slučaja Stanišić i Simatović: Konačna presuda bivšim rukovodiocima SDB-a Srbije 31. Maja 2023. Analiza Sud u Hagu će u srijedu, 31. maja, donijeti konačnu presudu bivšim rukovodiocima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini – 20 godina nakon što je protiv njih podignuta optužnica i nakon što su jednom oslobođeni, a drugi put osuđeni.