Analize i istraživanja


Stručnjaci upozoravaju da novi udžbenik historije u Tuzli produbljuje podjele 9. Maja 2022. Analiza Učenici osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu od aprila po prvi put detaljnije uče o posljednjem ratu kroz novi dodatak udžbeniku historije za deveti razred. Ali stručnjaci koji su na molbu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pročitali knjigu kažu da je tekst jednostran, sadrži kao referencu publikaciju osobe osuđene za ratne zločine, ne poštuje smjernice za pisanje udžbenika i ne spominje stradanja svih naroda, što dodatno produbljuje podjele.
Pet stvari koje trebate znati o optužnici u predmetu “Dobrovoljačka” 28. Aprila 2022. Analiza Dok Državno tužilaštvo ne objavi tekst dugo očekivane optužnice u predmetu “Dobrovoljačka”, šta za sada pouzdano znamo iz istrage i objavljenih detalja o optužnici?
Dvije odluke sudova u Republici Srpskoj presedan u predmetima odštete logorašima 22. Aprila 2022. Analiza Sudovi u Republici Srpskoj donijeli su dvije odluke kojima su bivši logoraši oslobođeni troškova parničnog postupka, nakon odbijenih tužbi protiv entiteta za naknadu štete. Naredne slične odluke potvrdile bi promjenu sudske prakse u borbi za reparacije, usklađenu sa odlukama Ustavnog i Evropskog suda za ljudska prava.
SNSD-ov prijedlog zabrane zloupotrebe pojma genocid nasuprot osjećanjima žrtava i slobodi govora 8. Marta 2022. Analiza Postavljen kao jedan od uslova povratka političara iz Republike Srpske na posao u državne institucije, Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid mogao bi ograničiti slobodu govora i ugroziti mogućnost suprotstavljanja revizionističkim narativima o zločinu genocida.
Na niže nivoe prebačeno najviše slučajeva sa nepoznatim počiniocima 9. Februara 2022. Analiza Državno tužilaštvo je 2021. godine proslijedilo kantonalnim, okružnim i Tužilaštvu Brčko distrikta čak 322 neriješenih predmeta ratnih zločina u kojima izvršioci nisu poznati, a za koje advokati i žrtve vjeruju da neće biti završeni podizanjem optužnica, dok tužioci kažu da je problem nedostatak kapaciteta i protok vremena, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Umjesto reparacije logoraši prinuđeni plaćati sudske troškove 10. Januara 2022. Analiza Više od polovine logoraša čiji su tužbeni zahtjevi za naknadu nematerijalne štete za vrijeme provedeno u zatočenju odbijeni, dobilo je rješenja kojima im se nalaže da plate troškove sudskog postupka, sudske takse i pravobranilaštva. Pojedini su naslijedili te troškove od članova porodice koji su u međuvremenu preminuli, a ukoliko nisu u mogućnosti da plate, prijeti im oduzimanje imovine.
Tužilaštvo BiH nastavilo trend podizanja optužnica protiv već osuđenih za ratne zločine 30. Decembra 2021. Pregled 2021. godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od početka 2021. godine podiglo 14 optužnica protiv 37 osoba, što je manje u odnosu na 2020. godinu, a među optuženima su četiri osobe koje su već osuđene u Haškom tribunalu i Državnom sudu, na kome je tokom posljednjih 12 mjeseci pravosnažno osuđeno 18 osoba na ukupno 116 godina zatvora.
BiH: Srpski lideri intenziviraju političku krizu nakon zabrane negiranja genocida 24. Decembra 2021. Pregled 2021. godine Zakonske promjene kojima se zabranjuje negiranje genocida, koje je nametnuo visoki predstavnik Bosne i Hercegovine, dovele su do reakcija rukovodstva Republike Srpske, koje prijeti povlačenjem iz poreskog sistema, pravosuđa i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
U Goraždu nema ko da sudi: Nedostatak dokaza i kapaciteta pravosudnih institucija u procesuiranju ratnih zločina 14. Decembra 2021. Analiza Iako je od završetka rata prošlo više od 25 godina i što žrtve ali i optuženi umiru zbog starosti, u Kantonalnom tužilaštvu u Goraždu svi predmeti za ratne zločine su protiv nepoznatih osoba, a u jedinom aktivnom predmetu u sudu Bosansko-podrinjskog kantona optuženi je u Srbiji, te ne postoji ni mogućnost formiranja Sudskog vijeća i saslušanja zaštićenih svjedoka.
Označavanjem neobilježenih mjesta stradanja aktivisti ih čuvaju od zaborava 10. Decembra 2021. Analiza Iako u Bosni i Hercegovini postoji na stotine obilježja stradalim tokom proteklog rata, broj neobilježenih objekata zatočenja, masovnih grobnica i stratišta je znatno veći, te ih preko pola decenije mirovni aktivisti Inicijativom “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” čuvaju od zaborava.