Analize i istraživanja


Žrtve nezadovoljne, u pravosuđu pesimisti za ispunjenje već probijenih rokova iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina 11. Oktobra 2021. Analiza Udruženja žrtava u Bosni i Hercegovini sve su više nezadovoljna realizacijom Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a i u pravosudnim institucijama nisu optimisti da će procesuiranje predmeta ratnih zločina biti okončano do 2023. godine, kako to predviđa ovaj dokument.
Tri decenije bez kazni za zločine na Uborku i Sutini: Ubistvo roditelja prekinulo djetinjstvo i igru 8. Oktobra 2021. Analiza U ljeto 1992. godine pronađene su dvije masovne grobnice na deponiji Uborak i groblju Sutina, u kojima su bila ukopana tijela 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, za čiju smrt do danas niko nije odgovarao. Među razočaranim članovima porodica žrtava je i Adnin Hasić, koji je imao samo 11 godina kada je posljednji put vidio roditelje.
Godina od otkrivanja zaštićenog svjedoka – Tužilaštvo bez rezultata istrage 1. Oktobra 2021. Analiza Punih godinu dana prošlo je kako je u javnosti otkriven identitet jednog zaštićenog svjedoka u predmetu ratnog zločina, koliko je i prošlo otkako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo istragu ali odbija saopštiti u kojoj fazi se nalazi ovaj predmet. Pravni stručnjaci i svjedoci zločina sa kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu kako nema opravdanja da se godinu dana odugovlači sa istragom.
Stanišić i Simatović – Postoji li razlika između zločina u Šamcu i ostatku BiH? 17. Septembra 2021. Analiza Nakon što su Tužilaštvo i Odbrane u Haagu izjavile žalbe na presudu bivšoj dvojici rukovodilaca srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) analizirala je razliku između odluke za presuđene zločine u Bosanskom Šamcu i oslobađajući dio prvostepene odluke Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MKKS) za koji stručnjaci navode da je kod sudija postojala sumnja zbog nedokazane veze između paravojnih snaga i optuženih, ali i neuvjerljivih svjedoka.
Slučaj zatvoren: Smrt osumnjičenih za ratne zločine na Balkanu sprečava postizanje pravde 26. Avgusta 2021. Analiza Godinama nakon završetka ratova vođenih 90-ih godina prošlog stoljeća, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija sporim tempom nastavljaju krivično gonjenje počinitelja ratnih zločina, te uza sve veći broj vremešnih osumnjičenih koji se razbolijevaju ili umiru, u nekim predmetima presude vrlo vjerovatno neće ni biti izrečene.
Milomir Savčić Stručnjaci za sigurnost smatraju da Savčićev bijeg od zakona nije moguć bez pomoći političkih i bezbjednosnih struktura 19. Avgusta 2021. Analiza Već deset dana pravosudne i policijske institucije u Bosni i Hercegovini nemaju informaciju o nestalom nekadašnjem komandantu pri Vojsci Republike Srpske (VRS) Milomiru Savčiću, čiji bijeg, kao i većine nedostupnih lica – prema stručnjacima za sigurnost – ne bi bio moguć bez podrške struktura vlasti i bezbjednosnih službi.
Zašto je bh. pravosuđu teško spriječiti bijeg optuženih za ratne zločine? 11. Avgusta 2021. Analiza Nestanak bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) Milomira Savčića nakon što mu je određen pritvor samo je posljednji u nizu primjera bijega optuženih ili osuđenih za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Dok sudije i tužioci kažu kako je teško zakonski spriječiti bijeg, iz udruženja žrtava traže da se pronađe način za rješenje problema koje odlaže pravdu.
Nastavlja se višegodišnja enigma predmeta ratnih zločina proslijeđenih iz Haaga 10. Avgusta 2021. Analiza Iako je pravosuđu u Bosni i Hercegovini prije 17 godina Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) dostavilo 848 predmeta oznake “A”, što znači da postoji dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je osoba počinila teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, Državno tužilaštvo nikada nije objavilo podatke o daljnjoj sudbini tih predmeta, a gotovo podjednaku zatvorenost prema žrtvama i javnosti imaju i niži sudovi.
Uvođenje presuda Haškog tribunala u krivičnu evidenciju još uvijek na čekanju 5. Avgusta 2021. Analiza Bosna i Hercegovina je još 2018. godine primila od Haškog tribunala podatke o presudama osuđenih za ratne zločine, ali još uvijek nije usvojila propise kojim bi ove presude postale dio krivične evidencije osuđenih. Udruženja žrtava upozoravaju na posljedice odugovlačenja ovog procesa po ravnopravnost građana.
Smanjeno negiranje genocida u medijima i na Twitteru nakon Inzkove odluke 3. Avgusta 2021. Analiza Primjeri negiranja genocida u Srebrenici smanjeni su nakon što je Valentin Inzko naložio dopune zakona kojima se kriminalizira osporavanje ili glorificiranje genocida i ratnih zločina, pokazuje analiza objava koje je na Twitteru i u medijima pratila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).