Vijesti


Grupa građana iz RS-a nezadovoljna radom Suda BiH: “Srpske žrtve se omalovažavaju” 7. Decembra 2021. Vijest Ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održan skup građana, članova porodica nestalih i bivših logoraša koji su izrazili nezadovoljstvo zbog nedovoljnog procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom posljednjeg rata.
Naredba za raspisivanje potjernice za Zoranom Malinićem, optuženim za pomaganje u genocidu u Srebrenici 7. Decembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, naredbu za raspisivanje potjernice za Zoranom Malinićem, nekadašnjim komandantom bataljona Vojne policije 65. zaštitnog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za pomaganje u genocidu u Srebrenici.
SIPA uhapsila pet osoba zbog ratnih zločina u okolini Sarajeva 7. Decembra 2021. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros pet osoba zbog sumnje da su počinile zločine nad srpskim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u okolini Sarajeva.
Osnovni sud Brčko distrikta Suđenje za zločin počinjen u Brčkom odgođeno zbog bolesti optuženog 6. Decembra 2021. Suđenje Suđenje Panteliji Ćurguzu i Željku Slijepčeviću, koji se terete za zločin protiv ratnih zarobljenika na području nekadašnje općine Brčko, odgođeno je zbog bolesti drugooptuženog.
Žrtvama ratnih zločina se prijeti oduzimanjem imovine: TRIAL International 6. Decembra 2021. Vijest Velikom broju žrtava ratnih zločina, bivših logoraša, žrtava torture i seksualnog nasilja u ratu, kao i porodicama nestalih i ubijenih lica, prijeti se oduzimanjem imovine ukoliko nemaju sredstava da plate troškove postupka entitetima koje su tužili, saopćeno je iz organizacije TRIAL International.
Sud BiH izlaz Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor uhapšenima za zločine u Bijeljini 4. Decembra 2021. Vijest Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor za Gorana Sarića i ostalih šest osumnjičenih za ubistvo 22 civila u Bijeljini tokom 1992. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
U Prijedoru novi grafiti s natpisom “srpski heroj!”: Bivši logoraši pozivaju na toleranciju 3. Decembra 2021. Vijest Na nekoliko lokacija u samom centru Prijedora već drugi put su oslikani grafiti sa natpisom “srpski heroj!” u crvenoj i plavoj boji, i likom koji građane podsjeća na doživotno osuđenog generala Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića. Okružno javno tužilaštvo kaže da nema elemenata krivičnog djela, a bivši logoraši govore da osjećaju nelagodu zbog zločina koji su se desili na tom području tokom rata, ali da na provokacije treba odgovoriti zakonom i živjeti u toleranciji.
Poznata imena svih uhapšenih za zločine u Bijeljini 3. Decembra 2021. Vijest Pored Gorana Sarića, nekadašnjeg komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšeni su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a za zločine počinjene u Bijeljini tokom 1992. godine.
Za zločine u Bijeljini uhapšen Goran Sarić 3. Decembra 2021. Vijest Nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske Goran Sarić – koji je u dva predmeta Državnog suda pravosnažno oslobođen krivice za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Sarajevu – uhapšen je danas u Bijeljini zbog sumnje za učešće u ubistvu 22 civila na području ovog grada, nezvanično je potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
MKCK: Potrebe porodica nestalih često zanemarene i zaboravljene 3. Decembra 2021. Vijest Moralna je obaveza svih učiniti sve što je u našoj moći kako bi doprinijeli pronalasku više od 7.600 osoba za kojima se još traga, bilo kao pojedinci i članovi zajednica u kojima živimo, predstavnici akademske zajednice, vladinih ili nevladinih organizacija ili vjerskih vođa, poručeno je sa konferencije održane u Sarajevu u organizaciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa (MKCK).