Vijest

U Vlasenici pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

17. Maja 2022.16:40
Na lokalitetu Rača u općini Vlasenica pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ekshumacija u Vlasenici. Foto: Tužilaštvo BiH

Proces ekshumacije se vrši po nalogu Tužilaštva, a pronađeni su kompletni ostaci jedne osobe. Na lokaciji je prisutan istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, saopćeno je.

“Na terenu se nalaze i ljekar – patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici Policijske stanice Vlasenica koji osiguravaju lokaciju i vrše krim-tehničke poslove”, navodi se u saopćenju.

Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je danas vršena ekshumacija i na drugoj lokaciji na području Vlasenice, ali da ništa nije pronađeno.

“Pronađeno je samo jedno kompletno tijelo, za koje se pretpostavlja da je žrtva bošnjačke nacionalnosti koja je ubijena 1992. godine na području Vlasenice”, rekla je Fazlić.

Posmrtni ostaci bit će transportovani u Komemorativni centar Tuzla radi daljnje antropološke obrade i uzimanja uzoraka za utvrđivanje identiteta lica putem DNK analize.

Aida Trepanić