Vijesti


Stupar i ostali: Zoran Tešić pravomoćno oslobođen krivnje za zločine u Vlasenici 29. Oktobra 2021. Vijest Presuda kojom je Zoran Tešić zvani Koke, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen optužbe da je 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice, postala je pravosnažna jer Državno tužilaštvo nije izjavilo žalbu u odnosu na taj dio sudske odluke, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
Spomenik na Kazanima bez imena počinilaca ubistava 27. Oktobra 2021. Vijest Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je odluku o tekstu koji će se nalaziti na spomeniku ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima, prema prijedlogu gradonačelnice Benjamine Karić, a u kojem se ne spominju počinioci ubistava.
Rasprave o tekstu i načinu izbora rješenja pred odluku o spomeniku na Kazanima 26. Oktobra 2021. Vijest Gradsko vijeće Sarajeva će u srijedu odlučivati o izgledu i tekstu spomenika žrtvama pronađenim u jami na Kazanima, nakon što je proteklih dana pojačana rasprava o tome šta treba pisati i kako treba izgledati spomen-obilježje za zločine nad civilima tokom opsade Sarajeva.
Preživjeli i porodice žrtava obilježavaju 28. godišnjicu zločina u Stupnom Dolu 22. Oktobra 2021. Vijest Oktobar za preživjele stanovnike Stupnog Dola, u kojem su pripadnici jedinica “Apostoli” i “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 23. oktobra 1993. godine ubili 38 osoba a neke od njih žive zapalili, budi loše uspomene i vraća sjećanja. Nakon što su joj oca ubili pred njenim očima a nju silovali, sagovornica Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da ni skoro tri decenije od zločina nije pronašla smiraj.
Naredne sedmice iznošenje žalbi na presudu za zločine u Vlasenici 22. Oktobra 2021. Vijest Na Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je ročište za iznošenje žalbi na prvostepenu presudu za ratne zločine u Vlasenici.
Eksumacija grobnice Kalinovik Pronađeni posmrtni ostaci na području Rogatice 22. Oktobra 2021. Vijest Prilikom ekshumacije na lokalitetu Pribošijevići (općina Rogatica) pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata, tačnije porodici koja je nestala u ljeto 1992. godine na ovom području, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Edin Vranj pušten iz pritvora u Srbiji 18. Oktobra 2021. Vijest Apelacioni sud u Beogradu naložio je oslobađanje Edina Vranja, bivšeg visokog zvaničnika policije u Federaciji čije je hapšenje zbog optužbi za ratne zločine u Srbiji izazvalo oštre reakcije u Bosni i Hercegovini.
Enver Buza zatražio odlaganje izvršenja kazne zatvora 15. Oktobra 2021. Vijest Enver Buza, nekadašnji vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) osuđen na osam godina zatvora za zločin u Uzdolu u općini Prozor-Rama, podnio je molbu za odlaganje izvršenja zatvorske kazne za tri mjeseca zbog zdravstvenog stanja.
Naloženo novo vještačenje Novaka Đukića 14. Oktobra 2021. Vijest Viši sud u Beogradu donio je naredbu za obavljanje novog vještačenja procesne sposobnosti Novaka Đukića, pravosnažno osuđenog zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji koji se godinama nalazi u Srbiji i za kojim je raspisana potjernica, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Ukaz o nekažnjavanju negiranja genocida u Republici Srpskoj otvorio specifično pravno pitanje 13. Oktobra 2021. Vijest Nakon što je u Republici Srpskoj stupio na snagu ukaz predsjednice ovog entiteta Željke Cvijanović o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, stručnjaci smatraju da je time otvoreno specifično pravno pitanje ali vjeruju da ukaz neće uticati na rad Državnog tužilaštva na predmetima negiranja genocida i drugih ratnih zločina.