Vijest

Potvrđena optužnica protiv Ganića i ostalih za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

12. Maja 2022.15:03
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u cijelosti optužnicu protiv deset osoba zbog ratnog zločina počinjenog 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva.

Ejup Ganić, 1993. godina Sarajevo. Foto: EPA/ENRIC MARTI

Za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Optužnica se odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani.

Prema saopćenju Tužilaštva, njih desetorica se terete da su, u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Na teret im je stavljeno da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili počinioce, kao i da su im pomagali poslije izvršenog zločina.

Iz Tužilaštva BiH su ranije saopćili da su, zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), proveli temeljitu istragu, u kojoj je saslušano više stotina svjedoka događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Optužnica je podignuta 27. aprila ove godine, nakon višegodišnje istrage, koja je bila prekidana pa nastavljana, te dva slučaja zadržavanja visokih dužnosnika u Beču odnosno Londonu nakon zahtjeva Srbije.

Aida Trepanić