Dokumentarni filmovi


“Pod zemljom”

“Pod zemljom” donosi priču o ratnoj bolnici u Olovu koja je izgrađena pod zemljom, jer je za vrijeme rata gradski dom zdravlja bio svakodnevno izložen granatiranju. Improvizirana bolnica pod zemljom mjesečno je primala više od 1.300 pacijenata u kojoj su ljekari, hirurškim operacijama i intervencijama, spasili na stotine života, dok su ratne akušerke na svijet donijele oko 500 beba. Film prati priču mladih ljudi koji su na svijet došli upravo u bolnici pod zemljom u Olovu tokom rata.

Pogledajte film


Nečujni krik

Film “Nečujni krik” prikazuje traume s kojima se žrtve seksualnog zlostavljanja nose i 20 godina nakon rata.

Prenoseći svjedočenja žena i muškaraca koji su preživjeli seksualno zlostavljanje u ratu u BiH, ali i u susjednim državama, ovaj film ima za cilj da ohrabri sve žrtve da prijave zločin i progovore o onome što im se desilo.

Pogledajte film


Nedostaješ mi…

Dokumentarni film “Nedostaješ mi…” prikazuje patnju i svakodnevnicu osoba koje su kako u ratnim, tako i u mirnodopskim uslovima izgubile svoje najbliže.

Osim sudbine traganja, u filmu možete pogledati kako se radi identifikacija putem DNK analize, te koje su sve vladine i nevladine organizacije uključene kako bi se pronašle nestale osobe.

Pogledajte film