Vijesti


Preminula Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” 9. Novembra 2021. Vijest Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, preminula je u Sarajevu, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potpredsjednica ovog udruženja Nura Begović.
Na području Bratunca pronađeni posmrtni ostaci žrtve iz proteklog rata 9. Novembra 2021. Vijest Na lokalitetu Burnice u općini Bratunac pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata, dok je u toku i ekshumacija na lokalitetu Voljevice, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Ustavni sud odbio zahtjev Envera Buze za odlaganje izvršenja kazne zatvora 8. Novembra 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Envera Buze, bivšeg komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) osuđenog na osam godina zatvora za zločin u Uzdolu u općini Prozor-Rama, za privremeno odlaganje izvršenja zatvorske kazne dok se ne odluči o njegovoj apelaciji.
Predrag Bogunić tužio Bosnu i Hercegovinu zbog mjera zabrane koje su mu bile izrečene tokom suđenja 8. Novembra 2021. Vijest Predrag Bogunić, pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u Goraždu, tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu nematerijalne štete zbog duševnih patnji nastalih usljed mjera zabrane izrečenih tokom trajanja postupka pred Državnim sudom.
Sudija Theodor Meron odlazi iz Mehanizma za krivične sudove 5. Novembra 2021. Vijest Dvije decenije od početka rada u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), sudija Theodor Meron podnijet će ostavku na svoju poziciju sudije Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).
sudnica Naredne sedmice razmatranje sporazuma o krivnji Gorana Viškovića 5. Novembra 2021. Vijest U petak, 12. novembra, pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazano je ročište na kojem je planirano razmatranje sporazuma o krivinji optuženog Gorana Viškovića, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za zločine počinjene u Vlasenici i Milićima tokom 1992. i 1993. godine.
Kostjerevac: Ukinuta presuda i određeno novo suđenje za silovanje u Zvorniku 5. Novembra 2021. Suđenje Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine uvažilo je žalbu Državnog tužilaštva i ukinulo presudu kojom je odbijena optužnica protiv Adema Kostjerevca, optuženog za zločin u Zvorniku.
Sud BiH bez zvanične obavijesti da je Srbija preuzela krivično gonjenje Novaka Stjepanovića 4. Novembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine još uvijek nije zvanično obaviješten da je Srbija preuzela krivično gonjenje Novaka Stjepanovića, optuženog za zločine počinjene u Bratuncu 1992., iako mu je počeo postupak u Višem sudu u Beogradu.
Zastara i odbacivanje tužbi kao dodatna kazna za preživjele 4. Novembra 2021. Vijest Većina preživjelih žrtava seksualnog nasilja osjeća da ih je sistem napustio i izdao zbog prakse pozivanja na zastaru u parničnim postupcima za odštetu zbog nematerijalne štete koja im je nanesena, a rezultat je odbacivanje svih tužbi i dodatni finansijski pritisak, zbog čega se žrtve osjećaju razočarano i ovu praksu nazivaju “dodatnom kaznom jer su preživjele”.
Drago Končar traži odštetu u iznosu od 116.500 maraka 3. Novembra 2021. Suđenje Na glavnoj raspravi po tužbi Drage Končara, koji je u dva postupka oslobođen optužbi za ratne zločine, iznesen je odštetni zahtjev u iznosu od 116.500 maraka.