Vijesti


Uhapšeno sedam osoba za ratne zločine na području Bijeljine 3. Decembra 2021. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su sedam osoba zbog sumnje da su kao pripadnici policijskih struktura Republike Srpske učestvovali u ubistvu veće grupe Bošnjaka, među kojima su bile žene i djeca u mjestu Balatun kod Bijeljine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Dragan Đurić i ostali: Mjere zabrane uhapšenima za zločine na području Bosanskog Novog 2. Decembra 2021. Suđenje Državni Sud odbio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora devetorici osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti na području Bosanskog Novog u periodu od aprila do kraja 1992. godine, te im odredio mjere zabrane.
Odbjeglom Simi Stuparu potvrđeno 12 godina zatvora za zločine u Vlasenici 2. Decembra 2021. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je odbjeglom Simi Stuparu, nekadašnjem pripadniku rezervnog sastava vlaseničke Stanice javne bezbjednosti (SJB), izrečena kazna od 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. godine na području Vlasenice.
Raspisivanje potjernice za Miloradom Koturom “u proceduri” 2. Decembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, donio rješenje kojim se određuje pritvor Miloradu Koturu, optuženom za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, dok je gotovo 15 dana od njegovog nepojavljivanja na ročištu još “u proceduri izdavanje naredbe za raspisivanjem potjernice”.
INO BiH poziva na prekid šutnje o lokacijama grobnica: “Na zgarištu kostiju i mala dječija naušnica” 1. Decembra 2021. Vijest U Bosni i Hercegovini je tokom 2021. godine izvršeno 90 ekshumacija tokom kojih je pronađeno 70 žrtava stradalih tokom proteklog rata, a iz Instituta za nestale osobe BiH apeluju na one koji znaju ili imaju bilo kakvu informaciju koja bi mogla dovesti do lokacija novih grobnica da prekinu šutnju.
Uhapšeno devet osoba za ratne zločine počinjene na području Bosanskog Novog 30. Novembra 2021. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanskog Novog.
Preminuo Redžep Karišik, jedini preživjeli svjedok strijeljanja na Uborku 30. Novembra 2021. Vijest Redžep Karišik, koji je preživio jedan od prvih masovnih zločina u Bosni i Hercegovini nad civilima Mostara, preminuo je jučer, 29. novembra u 70. godini života, saopšteno je iz Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini u Mostaru.
Pronađeni posmrtni ostaci u Doboju: Ekshumacija će se nastaviti 29. Novembra 2021. Vijest Tokom ekshumacije u mjestu Gavrići u općini Doboj, pronađeni su posmrtni ostaci ljudskog porijekla, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Obilježena mjesta stradanja u Bugojnu, Trnovu i Hadžićima: Znak da je nekom stalo i da empatija postoji 29. Novembra 2021. Vijest Mirovni aktivisti Inicijative “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” i Centra za nenasilnu akciju tokom mjeseca novembra obilježili su osam lokacija stradanja iz proteklog rata na području Trnova, Hadžića i Bugojna.
Travnik: Prezentirana prva međunarodna baza podataka o suđenjima za ratne zločine 29. Novembra 2021. Vijest Više od 600 pravosnažnih presuda za ratne zločine s područja bivše Jugoslavije koje se odnose na više od 900 osuđenih objavljene su u online bazi podataka “War Crimes Trials Database Project”, koja je dostupna za javnost i čiji je cilj pomoći zemljama koje izlaze iz sukoba u procesuiranju ovih djela, te podsjećati da zločini mogu biti učinkovito spriječeni i sankcionisani.