Vijest

Naredne sedmice presude za zločine u Konjicu i Glamoču

U utorak, 17. maja, Sud Bosne i Hercegovine izreći će prvostepenu presudu Aganu Ramiću, nekadašnjem pripadniku Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženom za zločin počinjen u Konjicu tokom 1992. godine.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog štaba TO-a Konjic ABiH, obučen u uniformu ABiH i naoružan, došao do kuće malodobnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

U optužnici stoji da, kada je Živak uspio da uhvati janje, optuženi je, nezadovoljan janjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a.

Za petak, 20. maja, planirano je izricanje prvostepene presude Dušku Suvari, optuženom da je u proljeće 1992., kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), silovao dvije osobe.

Istog dana održat će se statusna konferencija i početak suđenja Dževadu Avdičeviću, Ahmedu Hadžajliću, Muharemu Efendiću i Izetu Ikanoviću, optuženima za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Teočaka počinjene tokom 1993. godine.

Toga dana zakazano je iznošenje završne riječi Optužbe u predmetu protiv Luke Dragičevića, Obrada Poluge, Novaka Poluge, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojice Ristića i Miodraga Mitrašinovića, koji su optuženi za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima.

U srijedu, 18. maja, pred Apelacionim vijećem Suda BiH održat će se sjednica na kojoj će se raspravljati o žalbi Tužilaštva BiH po presudi kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić oslobođeni optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019., o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Rogatici, Zvorniku, Mostaru, Kotor-Varoši, Bijeljini, Tesliću, Bosanskoj Krupi, Doboju, Ugljeviku, Gradišci, Kalinoviku te Sokocu i Hrasnici.

Emina Dizdarević Tahmiščija