Projekat “Zaboravljene žrtve” čini deset priča iz lokalnih zajednica i jedna televizijska emisija kojima se želi omogućiti žrtvama neprocesuiranih ratnih zločina i njihovim porodicama da podijele ono što su preživjeli i na taj način skrenu pažnju javnosti i pravosuđa na zločine koji još uvijek nisu procesuirani, kako bi se pokrenule istrage i podigle optužnice protiv odgovornih.

BIRN BiH je medijska nevladina organizacija specijalizirana za praćenje i izvještavanje o suđenjima za ratne zločine.

Zaboravljene žrtve: Rijetki su preživjeli strijeljanje na Željeznom mostu kod Doboja

Dvojica zarobljenika preživjela su strijeljanje na dobojskom Željeznom mostu u ljeto 1992. godine, kada je ubijeno 13 osoba iz maglajskog naselja Jablanica.

Zaboravljene žrtve: Ubistva staraca u zeničkom selu Šušanj nekažnjena gotovo tri decenije

Tek nekolicina mještana je ostala u selu Šušanj nadomak Zenice kada je 8. juna 1993.

Zaboravljene žrtve: Nekažnjeni pojedinačni zločini u tzv. Herceg-Bosni

Zaim Konjhodžić je u Ljubuškom u ljeto 1993. godine čuvao unuke koji su kod njega došli iz Mostara, gdje je rat tada bjesnio. Kada su vojnici došli po njegovog oca, Alija bio je vani, provjeravajući da li mu je brat Sulejman odveden iz kuće u logor.

Zaboravljene žrtve: Ubistva civila u kombiju iz zasjede u julu 1992. godine

Za ubistva najmanje četiri i ranjavanje šest putnika u kombiju kojim su se s Pala vozili prema Ilijašu u julu 1992. godine, nikada nije podignuta optužnica. Istraga o ubistvima i ranjavanju nekoliko civila obustavljena je nakon što su tužioci zaključili da se radilo o legitimnom vojnom cilju. Žena iz Ilijaša koja je ranjena u kombiju putovala je na sahranu mužu, a kasnije istog dana tokom granatiranja njegove sahrane poginuo joj je i brat.

Zaboravljene žrtve: Zarobljavanje cijelih porodica, silovanja i mučenja u logoru u Liplju

Početkom aprila 1992. godine cijele porodice, brojne s maloljetnom djecom, odvođene su u logor u Liplju nadomak Zvornika. Svjedoci navode da su komšije i dobrovoljci iz Srbije ubijali muškarce i silovali žene i djevojčice sve dok hrabrost jedne djevojčice nije spasila više od 400 ljudi.

Online kalendar neprocesuiranih zločina

BIRN BiH je označio neke od najvećih neprocesuiranih ratnih zločina o kojima smo pisali proteklih godina, a za koje niko nije odgovarao. U online kalendaru možete pronaći informacije o ovim zločinima i link na više detalja.

Zaboravljene žrtve: Većina odgovornih izbjegla suđenja za ubistva u Sijekovcu

Za ubistva civila počinjena tokom jednog od prvih sukoba u Bosni i Hercegovini na početku rata, u martu 1992. godine u pograničnom selu Sijekovac, do sada je osuđena samo jedna osoba, dok je većina odgovornih izbjegla procesuiranje. Dvije osobe čije je prisustvo u Sijekovcu identifikovano u pravosnažnoj presudi danas se nalaze u Hrvatskoj.

Zaboravljene žrtve: Smrt djece u eksploziji granate na igralištu u Vitezu

Za smrt osmero djece iz Viteza koja su sredinom 1993. poginula u eksploziji granate, ni nakon 27 godina nitko nije odgovarao. Najmlađa žrtva je bila devetogodišnja djevojčica Augustina Grebenar, čiji je 12-godišnji brat Velimir također poginuo. Među žrtvama su i 12-godišnjak Milan i 18-godišnja Sanja Garić, također brat i sestra, kao i 15-godišnjaci Dragan Ramljak, Draženko Čečura i Sanja Križanović, te desetogodišnji Boris Antičević.

Zaboravljene žrtve: Smrt zarobljenika u bratunačkoj osnovnoj školi u maju 1992. godine

Za ubistva zarobljenika u maju 1992. godine u bratunačkoj školi “Vuk Karadžić” niko do sada nije odgovarao. Tokom tri dana u školi je bilo zarobljeno nekoliko stotina ljudi. U jedinom do sada završenom postupku pred sudom oslobođen je bivši komandir vojne policije.

Zaboravljene žrtve: Napad na izbjegličku kolonu u Bravnicama

Na civile srpske nacionalnosti koji su se u izbjegličkoj koloni povlačili iz Donjeg Vakufa u selu Bravnice kod Jajca, 13. septembra 1995. godine, otvorena je vatra. Za ubistva i ranjavanja u autobusu i zaprežnim kolima niko nije odgovarao.