Vijesti


Malku Koromanu potvrđena oslobađajuća presuda za zločine na području Pala 5. Augusta 2022. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu, kojom je, kao neosnovana, odbijena žalba Državnog tužilaštva i Malki Koromanu potvrđena oslobađajuća presuda po optužnici za ratne zločine na području Pala.
U Stocu obilježavanje godišnjice zločina u “Koštanoj bolnici” 4. Augusta 2022. Vijest U četvrtak navečer će se ispred “Koštane bolnice” u Stocu obilježiti 29. godišnjica zločina počinjenih u ovom objektu i Dan logoraša općine Stolac, nakon čega će biti održana promocija knjige Udruženja logoraša Stolac posvećene stradanju i patnji zatočenika u četiri logora u Hercegovini.
Uložene žalbe na osuđujuću presudu Veljku Papiću 3. Augusta 2022. Vijest Federalno tužilaštvo predložilo je da se žalba Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu uvaži i da se Veljku Papiću, osuđenom na dvije godine zatvora za zločine počinjene 1993. i 1994. u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići, izrekne kazna zatvora u dužem vremenskom trajanju, dok je Odbrana uložila žalbu.
Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na oslobađajuću presudu Vikiću i ostalima za zločin u Sarajevu 2. Augusta 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu Apelacionom odjeljenju Državnog suda na presudu kojom su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno ubistva osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.
Još uvijek nisu raspisane potjernice za optuženima za zločin u Velagićima kod Ključa predložene početkom juna 29. Jula 2022. Vijest Potjernica protiv petorice optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa još uvijek nije raspisana iako je takav prijedlog upućen početkom juna, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Ademu Kostjerevcu potvrđeno sedam godina zatvora zbog silovanja u Zvorniku 28. Jula 2022. Vijest Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je kaznu kojom je bivši pripadnik Armije BiH Adem Kostjerevac osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja na području Zvornika 1992. godine.
Šta trebate znati o najnovijem izvještaju Memorijalnog centra Srebrenica o negiranju genocida 25. Jula 2022. Vijest Memorijalni centar Srebrenica objavio je izvještaj o negiranju genocida za 2022. godinu, prema kojem su zabilježena 693 slučaja negiranja genocida u javnom medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i regije.
Uložena žalba na oslobađajuću presudu Aganu Ramiću 22. Jula 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine protiv prvostepene presude Aganu Ramiću, koji je u maju ove godine oslobođen optužbi za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine.
Udruženja žrtava pozivaju na procesuiranje negatora genocida na godišnjicu uvođenja zakonske zabrane 22. Jula 2022. Vijest Na godišnjicu donošenja zakonske zabrane negiranja genocida, ratnih zločina i veličanja osuđenih ratnih zločinaca, udruženja žrtava upozorila su pravosuđe, međunarodnu zajednicu i javnost o nepostojanju nijedne optužnice za ova krivična djela, zbog čega smatraju da postoji zaštita zločinaca i negatora zločina.
Miloš Mavrak Mavrak traži naknadu troškova prevoza i gubitka zarade 21. Jula 2022. Vijest Na pripremnom ročištu predloženi su dokazi po tužbi Miloša Mavraka zbog naknade materijalne i nematerijalne štete, nakon što je oslobođen optužbi za ratne zločine.