Vijesti


Godinjak i ostali: Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine počinjene u Trnovu 14. Jula 2022. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Trnova 1992. i 1993. godine.
Kod Višegrada pronađeni posmrtni ostaci nekoliko žrtava 14. Jula 2022. Vijest Na lokalitetu Gornja Crnča kod Višegrada pronađeni su posmrtni ostaci nekoliko osoba. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1992. godine, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Emza Fazlić, portparolka Instituta za traženje nestalih osoba Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Eksumacija grobnice Kalinovik Na području Bratunca i Zvornika ekshumirani posmrtni ostaci najmanje tri osobe 13. Jula 2022. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe pronađeni su na lokalitetu Kameničko brdo (općina Bratunac), dok su na lokalitetu Planinci u zvorničkoj općini ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, saopćili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Goran Pejić potražuje naknadu zbog lišenja slobode i određenih mjera zabrane tokom suđenja 13. Jula 2022. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine održano je pripremno ročište po tužbi Gorana Pejića, oslobođenog optužbi za zločine počinjene u prijedorskom naselju Tukovi u junu 1992. godine.
Srbija izručila Hrvatskoj osuđenog za učešće u masakru u Vukovaru 13. Jula 2022. Vijest Ivica Husnik, paramilitarac koji je osuđen za učešće u ubistvu oko 200 hrvatskih zarobljenika nakon pada Vukovara 1991. godine, izručen je iz Srbije Hrvatskoj na izdržavanje zatvorske kazne zbog drugog zločina.
Obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici 11. Jula 2022. Vijest U Memorijalnom centru u Potočarima danas je održana komemoracija povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, nakon čega je počeo ukop posmrtnih ostataka 50 žrtava.
Počinju suđenja za zločine u Foči i Rogatici 8. Jula 2022. Vijest U srijedu, 13. jula, pred Sudom Bosne i Hercegovine počinje suđenje Ranku Raduloviću, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Foče.
Tužilaštva obustavila više od 250 istraga ratnih zločina sa „A“ liste 8. Jula 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine objavilo je po prvi put statističke podatke o predmetima za ratne zločine koji sadržavaju osobe oznake „A“, među kojima se navodi da je obustavljena istraga u više od 250 takvih predmeta.
Naredne sedmice Ejup Ganić se izjašnjava o krivnji 8. Jula 2022. Vijest U utorak, 12. jula, Ejup Ganić i još devet osoba će se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasniti o krivnji za ratni zločin počinjen 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, saopćeno je iz ove institucije.
Potvrđena optužnica za silovanje na području Velike Kladuše 8. Jula 2022. Vijest Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Ramiza Hodžića za višestruko silovanje ženske osobe na području Velike Kladuše u ljeto 1994. godine.