Vijest

Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na oslobađajuću presudu Vikiću i ostalima za zločin u Sarajevu

2. Augusta 2022.13:35
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu Apelacionom odjeljenju Državnog suda na presudu kojom su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno ubistva osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

This post is also available in: English


Dragan Vikić. Foto: BIRN BiH

Kako su naveli iz Državnog tužilaštva, žalba je upućena zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se prvostepena presuda ukine, ponovo zakaže pretres te optuženi oglase krivima i kazne po zakonu.

Prvostepenom presudom, 21. aprila ove godine su Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH), i Pušina, nekadašnji pomoćnik ministra za uniformisanu policiju, oslobođeni optužbe da su znali ili mogli znati da se njihovi podređeni spremaju počiniti ubistva te da su propustili da kazne počinioce, dok su Uzunović i Čovčić, u svojstvu bivših pripadnika Jedinice rezervnog sastava policije, oslobođeni optužbe da su učestvovali u ubistvima osam zarobljenih vojnika i prevozu njihovih tijela na Darivu, gdje su zapaljena.

U žalbi je tužiteljica, kako su naveli u Tužilaštvu, stavila akcenat na dokaze i iskaze svjedoka kojima se optuženi Vikić i Pušina terete po komandnoj odgovornosti u smislu odnosa nadređeni – podređeni, koji su bili informisani o zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

“U odnosu na optužene Uzunovića i Čovčića, koji se terete kao individualni počinioci, akcenat je stavljen na krivičnopravne radnje koje su kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava odreda počinili zajedno s pripadnicima odreda čiji je komandant bio Dragan Vikić”, saopćili su iz Tužilaštva.

U obrazloženju prvostepene presude je navedeno da Tužilaštvo nije dokazalo efektivnu kontrolu i jasan odnos nadređeni – podređeni, kao i da su nepouzdani bili iskazi svjedoka u vezi s Uznovićevom identifikacijom, dok Čovčića niko od njih nije doveo u vezu s događajem.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English