Vijest

Uložena žalba na oslobađajuću presudu Aganu Ramiću

22. Jula 2022.15:23
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine protiv prvostepene presude Aganu Ramiću, koji je u maju ove godine oslobođen optužbi za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

U maju ove godine, prvostepenom presudom, Ramić je oslobođen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Konjic Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), obučen u uniformu ABiH i naoružan, došao do kuće malodobnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

U optužnici stoji da, kada je Živak uhvatio janje, optuženi je – nezadovoljan istim – počeo udarati Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a.

Optužnicom se Ramić tereti za zločin protiv čovječnosti, što je, prema mišljenju prvostepenog Sudskog vijeća, kvalificirano na pogrešan način.

U obrazloženju presude, predsjednica Sudskog vijeća Dalida Burzić navela je da Tužilaštvo nije ponudilo konkretne dokaze za ovu pravnu kvalifikaciju – u čijem je osnovu progon, te da Sudsko vijeće na osnovu provedenih dokaza nije utvrdilo da se on ophodio na način kako je to opisano u optužnici.

“Oštećeni je to na drugačiji način opisao od Tužilaštva”, kazala je sutkinja Burzić.

Tužilaštvo BiH izjavilo je žalbu zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u prvostepenoj presudi.

“Izjavljenom žalbom traži se od Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine da uvaži žalbu i poništi prvostepenu, oslobađajuću presudu”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prvobitnom optužnicom on se teretio – skupa sa Esadom Ramićem, Omerom Borićem, Šefikom Nikšićem, Adnanom Alikadićem, Mitkom Pirkićem, Redžom Balićem, Hamedom Lukomirkom, Safaudinom Ćosićem, Muhamedom Cakićem, Ismetom Hebibovićem, Enesom Jahićem, Senadinom Ćibom, Željkom Šimunovićem te Zdenkom Grbavcem, čiji je predmet također izdvojen – za zločine nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica počinjene u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine.

Sud je rješenjem od 11. februara 2019. godine razdvojio krivični postupak u odnosu na Agana Ramića, s obzirom na to da je u tom trenutku bio nedostupan pravosudnim organima.

Žalba je upućena Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine, a suđenje u ovom predmetu počelo je u februaru 2020. godine.

Emina Dizdarević