Vijest

Uložene žalbe na osuđujuću presudu Veljku Papiću

3. Augusta 2022.12:07
Federalno tužilaštvo predložilo je da se žalba Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu uvaži i da se Veljku Papiću, osuđenom na dvije godine zatvora za zločine počinjene 1993. i 1994. u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići, izrekne kazna zatvora u dužem vremenskom trajanju, dok je Odbrana uložila žalbu.

This post is also available in: English


Naselje Kovačići u Sarajevu u martu 1996. godine. Foto: Stacey Wyzkowski

Papić je prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, kao bivši komandant bataljona Prve sarajevske brigade pri Vojsci Republike Srpske (VRS), osuđen na dvije godine zatvora za zločine počinjene 1993. i 1994. nad civilnim stanovništvom u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići.

Zorana Čarkić, braniteljica optuženog Papića, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je uložila žalbu na presudu, po zakonom predviđenim žalbenim razlozima, te da nema informaciju da li je Vrhovni sud Federacije zakazao ročište po žalbama.

Federalno tužilaštvo objavilo je na svojoj internet stranici da je predložilo izricanje kazne zatvora u dužem vremenskom trajanju, usvajanje žalbe tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i odbijanje žalbe braniteljice.

Papić je prvostepenom presudom proglašen krivim što je tokom 1993. i 1994. godine u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići, koristeći položaj komandanta bataljona Vojske Republike Srpske, kao i nemogućnost civila nesrpske nacionalnosti da napuste to područje, planirao, rukovodio i nadzirao aktivnosti formiranog radnog voda koji se nalazio u Beogradskoj ulici.

U presudi je navedeno da je Papić izdavao naredbe, prinuđavajući na rad civile nesrpske nacionalnosti tako što ih je svakodnevno, protivno njihovoj volji, uz fizičko i psihičko zlostavljanje, prisiljavao na obavljanje teških poslova.

On je osuđen i zato jer je četvorici pripadnika radnog voda naredio i izvlačenje tijela Boška Brkića i Admire Ismić – koje su sugrađani kasnije prozvali sarajevskim Romeom i Julijom – ubijenih 18. maja 1993. godine u blizini Vrbanja mosta.

Vrhovni sud Federacije je početkom godine ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Papić osuđen na dvije godine zatvora te predmet vratio na ponovno suđenje. U martu 2022., Papić je u ponovljenom suđenju osuđen na dvije godine zatvora.

Aida Trepanić


This post is also available in: English