Vijesti


Suspenzija sutkinje Dalide Burzić može dodatno usporiti rad na 11 predmeta ratnih zločina 6. Septembra 2022. Vijest Suđenje Zoranu i Radenku Iliću, optuženim za progon i nezakonito lišavanje slobode 16 civila bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice, nije održano jučer, 5. septembra, u Državnom sudu jer je jedna od članica Vijeća – sutkinja Dalida Burzić – suspendovana u petak odlukom Prvostepene disciplinske komisije za sudije zbog krivične istrage protiv nje u vezi sa slučajem ubistva Dženana Memića. Sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) mišljenja su da bi suspenzija mogla dodatno usporiti rad na krivičnim predmetima u kojima Burzić sudi.
Radoslav Brđanin pušten na prijevremenu slobodu 5. Septembra 2022. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) pustio je na prijevremenu slobodu Radoslava Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina (ARK), kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti.
Skeneri i psi tragači nova nada za pronalazak preko sedam hiljada nestalih osoba 2. Septembra 2022. Vijest Psi tragači i novi skeneri za prepoznavanje posmrtnih ostataka, koji će se nastojati primjenjivati u narednom periodu, doprinijet će dodatnoj pomoći u pronalasku oko 7.600 nestalih s prostora Bosne i Hercegovine, poručeno je s okruglog stola Koordinacije udruženja porodica nestalih osoba u BiH.
Stevo Mumović: Prvi svjedoci Tužilaštva o zatvaranju i premlaćivanju stanovnika Vlasenice 31. Augusta 2022. Suđenje Prvi svjedoci Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu na suđenju Stevi Mumoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. godine na području Vlasenice, govorili su o dešavanjima na ovom području, zatvaranju muškaraca i njihovom maltretiranju.
Knjiga o logorima u BiH za borbu protiv revizionizma i očuvanje svjedočenja 31. Augusta 2022. Vijest Publikacija “Logori i druga mjesta zatočenja za vrijeme rata u BiH 1992.–1996. godine”, u kojoj su prikazana 322 zatočenička objekta u 15 općina u kojima je bilo zatvoreno najmanje 15.000 muškaraca, žena, djece, starijih i bolesnih osoba, edukativni je alat za borbu protiv revizionizma, relativizacije i neistina, rečeno je tokom predstavljanja u Sarajevu.
Osuđenima za zločine u Sarajevu odgođeno izdržavanje kazne do oktobra 31. Augusta 2022. Vijest Senadu Džananoviću i Edinu Gadži, pravosnažno osuđenim na ukupno 16 godina zatvora za zločine nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje, odgođeno je izdržavanje kazne do kraja oktobra zbog njihovog zdravstvenog stanja, potvrđeno je iz Državnog suda.
Optuženi za zločine u Foči nije pronađen na datoj adresi u Crnoj Gori 31. Augusta 2022. Vijest Iako je protiv Miodraga Nikačevića zvanog “Zunđa” i “Nikač” prije osam mjeseci podignuta optužnica koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče, u Državnom sudu još nije zakazano ročište za njegovo izjašnjenje o krivnji iz razloga što optuženi nije pronađen na adresi u Crnoj Gori.
U Banjaluci postavljena izložba sa 7.628 imena na Međunarodni dan nestalih osoba 30. Augusta 2022. Vijest Izložba sa imenima više od sedam hiljada nestalih osoba za kojima se još uvijek traga postavljena je u Banjaluci u utorak, na Međunarodni dan nestalih osoba.
Božidar Perišić, Rade Garić i Enver Buza stupili na izdržavanje kazni zatvora 30. Augusta 2022. Vijest Božidar Perišić i Rade Garić, dvojica pravosnažno osuđenih za ratne zločine u Rogatici, odnosno u Vlasenici i Srebrenici, stupili su na izdržavanje kazne tokom ove godine, dok je Enver Buza, nakon višemjesečnog odlaganja, početkom augusta počeo sa izdržavanjem kazne zatvora za zločine u Uzdolu kod Prozora.
Krajem septembra ročište za izjašnjenje o krivnji Milenka Živanovića, koji se nalazi u Srbiji 30. Augusta 2022. Vijest Ročište na kojem bi se bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Živanović, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine, trebao izjasniti o krivnji zakazano je za 21. septembar, ali u Državnom sudu nemaju potvrdu da li je optuženi, koji se nalazi u Srbiji, zaprimio poziv za ovo ročište.