Vijest

Ademu Kostjerevcu potvrđeno sedam godina zatvora zbog silovanja u Zvorniku

28. Jula 2022.15:57
Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je kaznu kojom je bivši pripadnik Armije BiH Adem Kostjerevac osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja na području Zvornika 1992. godine.

This post is also available in: English


Adem Kostjerevac. Foto: Tužilaštvo BiH

Iz Državnog suda je saopćeno da je Vijeće Apelacionog odjeljenja otpremilo trećestepenu presudu u predmetu Adem Kostjerevac, kojom su, kao neosnovane, odbijene žalbe Tužilaštva BiH i braniteljice optuženog, a potvrđena drugostepena presuda od 21. decembra 2022. godine, kojom je Kostjerevac osuđen na sedam godina zbog zločina protiv civilnog stanovništva.

Drugostepenom presudom Kostjerevac je proglašen krivim da je, u svojstvu bivšeg pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik Armije BiH, neutvrđenog dana u periodu od 19. septembra do 4. oktobra 1992. u selu Bajrići na području Zvornika, silovao A.O.

Oštećenu, koja je u tom trenutku bila u drugom stanju, prema presudi je – u više navrata, a najmanje dvaput – upotrebom sile prisilio na seksualni odnos.

Sud BiH je prvostepenom presudom odbio optužnicu, zaključivši da nisu ispunjeni uslovi za vođenje krivičnog postupka jer Kostjerevac tokom istrage nije ispitan u skladu s propisima, ali je ovu presudu ukinulo Apelaciono vijeće, te u obnovljenom postupku utvrdilo da je postojala naredba o provođenju istrage protiv optuženog, dok su odbačene tvrdnje Odbrane kako on nije ispitan u skladu s propisima.

Na žalbenoj sjednici održanoj 29. aprila Tužilaštvo je zatražilo od Trećestepenog vijeća da se Kostjerevcu povisi zatvorska kazna, dok je Odbrana zatražila ukidanje presude ili preinačavanje iste, kao i oslobađanje optužbi, ali su u konačnici žalbe odbijene kao neosnovane.

Kostjerevac je pravosuđu BiH izručen iz Sjedinjenih Američkih Država u junu 2020. godine.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English