Vijesti


Sljedeće sedmice: Presuda za zločine u Gabeli 15. Augusta 2008. Vijest Naredne sedmice Sud BiH trebao bi izreći pravomoćnu presudu Nikoli Andrunu za zločine u logoru Gabela, a pred sudijama će se naći još 35 optuženih za ratne zločine.
Radomir Vuković u pritvoru u BiH 8. Augusta 2008. Vijest Određen jednomjesečni pritvor Radomiru Vukoviću, kojeg su pravosudni organi Srbije izručili BiH.
Sljedeće sedmice: Dva nova suđenja za ratne zločine 8. Augusta 2008. Vijest

Nakon ljetne pauze, pred Sudom BiH počinju dva suđenja za ratne zločine u Višegradu i Vitezu, dok će se u istoj sedmici okončati dva obnovljena procesa.

Odgovor na šutnju i nekažnjivost 6. Augusta 2008. Vijest Nevladine organizacije pokreću smjelu inicijativu za formiranje prve regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o događajima u ratu, i to uprkos nezainteresiranosti vlada i skepticizmu stručnjaka.
Prijetnje aktivistima Helsinškog odbora Republike Srpske 29. Jula 2008. Vijest Nakon upozorenja koje im je upućeno telefonom, djelatnici Helsinškog odbora Republike Srpske ovih su dana bili prinuđeni zatražiti pomoć od lokalne policije.
ICTY/MKSJ: Oslobađajuća presuda za Nasera Orića 3. Jula 2008. Vijest Odlukom Apelacionog vijeća Tribunala u Haagu Naser Orić oslobođen krivice.
Optužnica protiv Milisava Gavrića 12. Juna 2008. Vijest

Milisav Gavrić, protiv kojeg je 12. juna 2008. godine potvrđena optužnica za zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici, nalazi se u bjekstvu u Srbiji.

Šakić: Ante ili Slavko 20. Maja 2008. Članak

Tužilaštvo BiH zatražilo određivanje mjera pritvora za Slavka Šakića smatrajući da postoji mogućnost bijega s obzirom da osumnjičeni posjeduje i hrvatsko državljanstvo.

SLJEDEĆE SEDMICE: Četiri izjašnjenja o krivnji 21. Marta 2008. Vijest Naredne sedmice pred Sudom BiH o krivici bi se trebala izjasniti četvorica optuženih, dok će obnovljeni procesi početi u dva predmeta