Suđenje

Dodik i Lukić: Tužilaštvo u spis uvrstilo Schmidtove odluke

29. Aprila 2024.16:34
Na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i bivšem direktoru Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću za nepoštivanje odluka visokog predstavnika, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je set materijalnih dokaza.
Milorad Dodik. Foto: BIRN BiH

Tužilac Nedim Ćosić u spis je uvrstio odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojima se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kao i Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, koje je Narodna skupština RS-a usvojila na sjednicama održanim u junu 2023.

Ćosić je kazao da su ove odluke visokog predstavnika objavljene 1. jula na službenoj stranici OHR-a, te napomenuo da se u njima navodi da stupaju na snagu objavljivanjem na stranici. Odbrane su prigovorile na ulaganje ovih dokumenata, navodeći da se radi o aktima odštampanim u Wordu.

“Zakon kaže da se kao dokaz može uložiti ili original ili ovjerena kopija… Ovjde nemate ni potpisa Christiana Schmidta ni nekog pečata”, rekao je Lukićev branilac Miljkan Pucar.

Sudija Sena Uzunović je kazala da će dokumenti biti uvršteni u spis, a da će Sud ocjenu dokaza iznijeti u presudi. Napomenula je da uvrštavanje u sudski spis ne znači isto što i uvrštavanje u dokaze.

Odbrane su ranije dostavile pisano izjašnjenje na materijalne dokaze Tužilaštva, iznoseći prigovore autentičnosti, zakonitosti i relevantnosti.

Tužilac Ćosić namjeravao je da u spis uvrsti i Aneks deset Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem se navodi da je visoki predstavnik konačni tumač ovog sporazuma, koji je odštampan sa stranice UN-a i preveden kod sudskog tumača, ali je sudija to za sada odbila.

“Možda u dodatnim dokazima, ali sada ne možete bez izvora i zvanične verzije”, rekla je Uzunović.

Tužilaštvo je uložilo obavještenje Schmidta Narodnoj skupštini Republike Srpske o dužnosti pridržavanja Ustava. Dodikov branilac Goran Bubić prigovorio je da na dokumentu nema potpisa, kao i da nije predložena originalna verzija na engleskom jeziku.

Uložen je i ukaz o proglašenju zakona objavljenih u Službenom glasniku. Tužilac je naveo da će naknadno uložiti original ovog dokumenta, kao i još nekih akata. U dokaze je uvrstio i dokaze o izboru Dodika za predsjednika Republike Srpske, kao i imenovanju Lukića za vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika.

Tužilaštvo je uložilo set dokaza Državne agencije za istrage i zaštitu u vezi sa prikupljanjem i dobrovoljnom predajom dokumentacije, kao i akte koje je Službeni glasnik ustupio. Odbrane nisu imale prigovor na autentičnost ovih dokaza, ali su navele da se neki dokazi ponavljaju i time bespotrebno gomila spis.

Sudija Uzunović je odbila prijedlog da se u dokaze uvrsti 30 novinskih članaka kojima je Tužilaštvo namjeravalo dokazati umišljaj optuženih. Uzunović je kazala da novinski članci ne mogu biti dokaz.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula 2023. godine u Banjaluci, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Ulaganje materijalnih dokaza nastavlja se 22. maja.

Marija Taušan