Vijesti


Šta trebate znati o dokumentu kojim je van snage stavljena odluka Republike Srpske o neprimjenjivanju “Inzkovog zakona” 16. Augusta 2022. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) donosi najvažnije dijelove objavljene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je proglašen neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika o dopuni Krivičnog zakona kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.
SFF: Veliki broj filmova o Ukrajini i ratnim traumama 12. Augusta 2022. Vijest Na ovogodišnjem, 28. Sarajevo Filmu Festivalu (SFF) bit će prikazano više od 200 filmova, a među njima su djela koja obrađuju ratnu tematiku, suočavanje s prošlošću, svjedočanstva preživjelih, traume žrtava zločina i seksualnog nasilja iz Ukrajine, Afganistana, Iraka, zemalja s prostora bivše Jugoslavije te drugih.
U Republici Srpskoj ogorčeni informacijom da je Mahmuljin na liječenju u Turskoj i da nije imao mjere zabrane 11. Augusta 2022. Vijest Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kojeg je Apelaciono vijeće Državnog suda u aprilu ove godine osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima, nije na izdržavanju kazne i nalazi se na liječenju u Turskoj, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Dok pojedine organizacije iz Republike Srpske smatraju da je Mahmuljin – zbog nemara pravosuđa – pobjegao, iz Državnog suda kažu da mu nisu bile izrečene mjere zabrane i da nije upućen na izdržavanje kazne.
Ejup Ganić i ostali optuženi za Dobrovoljačku ulicu u sudnici iduće sedmice 11. Augusta 2022. Vijest U predmetu protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera, koje optužnica tereti za zločin počinjen u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, iduće sedmice, odnosno 17. augusta, zakazana je statusna konferencija pred početak suđenja, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
Potvrđena oslobađajuća presuda Milenku Gojgoloviću za silovanje u Vlasenici 10. Augusta 2022. Vijest Vrhovni sud Republike Srpske donio je drugostepenu presudu i potvrdio odluku Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, kojom je Milenko Gojgolović oslobođen optužbe da je u ljeto 1992. godine silovao zatočenicu logora “Sušica” u Vlasenici i nečovječno postupao prema istoj, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Odbrana Predraga Bastaha uputila žalbu na prvostepenu presudu: Tražit će odgodu ročišta zbog zdravlja optuženog 10. Augusta 2022. Vijest Odbrana optuženog Predraga Bastaha uložila je žalbu na prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je osuđen na 20 godina zatvora za ubistva 34 osobe počinjena 1992. na lokalitetu Mračni dol kod Vlasenice.
Sutra žalba na presudu za zločine u Prijedoru 8. Augusta 2022. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine za sutra je zakazano ročište po žalbi Odbrane na nepravosnažnu presudu kojom je Sabahudin Kajdić zvani Saša, nekadašnji pripadnik Treće čete Prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na 12 godina zbog zločina počinjenih tokom 1992. u Prijedoru.
U Koritniku kod Višegrada obilježena 30. godišnjica zločina 7. Augusta 2022. Vijest Porodice žrtava i preživjeli mještani Koritnika kod Višegrada obilježili su u subotu 30 godina od zločina u kojem je prema podacima udruženja 57 civila živo spaljeno ili ubijeno, od čega 14 djece.
Obilježena 30. godišnjica od početka zatvaranja logora Omarska 6. Augusta 2022. Vijest Na mjestu bivšeg logora „Omarska“ u blizini Prijedora obilježena je 30. godišnjica od početka zatvaranja logora uz podsjećanje da su na tom mjestu počinjeni neki od najstrašnijih zločina o kojima je i dalje potrebno govoriti.
Obilježena godišnjica ubistava 124 logoraša u Hrastovoj glavici kod Sanskog Mosta 5. Augusta 2022. Vijest U organizaciji nekoliko udruženja logoraša iz Bosne i Hercegovine danas je obilježena 30. godišnjica zločina počinjenih na lokaciji prirodne jame Hrastova glavica kod Sanskog Mosta, gdje su ubijena 124 logoraša s područja općine Prijedor.