Vijesti


Otkriveni posmrtni ostaci na području Kneževa 5. Juna 2020. Vijest Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saopštila je da su u mjestu Duboka na području opštine Kneževo otkriveni posmrtni ostaci iz proteklog rata.
sudnica Naredne sedmice presuda za ubistvo 28 osoba u Donjem Vakufu 5. Juna 2020. Vijest U utorak, 9. juna, Sud Bosne i Hercegovine će izreći prvostepenu presudu Branku Čigoji, Željku Tadiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku, nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji se terete za ubistvo 28 civila u selu Oborci kod Donjeg Vakufa.
Dan bijelih traka: Za zločine u Prijedoru do sada izrečena jedna doživotna kazna i više od 600 godina zatvora 29. Maja 2020. Vijest Za zločine počinjene na području Prijedora, u Haškom tribunalu i Sudu Bosne i Hercegovine osuđeno je ukupno 37 osoba na 617 godina zatvora, kao i na kaznu doživotnog zatvora, koja je izrečena nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.
Ponovo odgođeno iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću 28. Maja 2020. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je do daljnjeg iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, uslijed mjera izrečenih zbog pandemije koronavirusa.
Karadžiću privremeno dopušteni videopozivi sa porodicom 28. Maja 2020. Vijest Bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je pravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, privremeno su odobreni videopozivi iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) sa neposrednim članom porodice, a koje bi mogao uspostaviti ove ili naredne sedmice, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Slavko Milovanović traži odštetu nakon oslobađajuće presude za zločin kod Srebrenice 27. Maja 2020. Vijest Slavko Milovanović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen u maju 1992. godine u selu Rešagići kod Srebrenice, tužio je Bosnu i Hercegovinu i traži odštetu za vrijeme provedeno pod mjerama zabrane koje su mu bile izrečene dok je trajao sudski postupak.
Sud BiH Selman Busnov traži 11.000 KM od države za pretrpljeni strah i duševnu bol 27. Maja 2020. Vijest Selman Busnov, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine, zatražio je u tužbenom zahtjevu povećanje iznosa naknade nematerijalne štete sa 6.000 na 11.000 konvertibilnih maraka (KM), zbog vremena koje je proveo pod mjerama zabrane.
Odgođena statusna konferencija Ratku Mladiću 26. Maja 2020. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je statusnu konferenciju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), dok se ne ublaže mjere izrečene zbog pandemije koronavirusa, a kada bi se Mladić mogao pojaviti u sudnici sa svojim advokatima.
Otvoren Memorijalni centar “Kapija” u Tuzli: “Čuvar svih dokaza o zločinu” 22. Maja 2020. Vijest Na otvaranju Memorijalnog centra “Kapija” u Tuzli prikazan je kratki dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o zločinu na Kapiji u kojem je 25. maja 1995. godine ubijena 71, a ranjeno oko 200 osoba.
Obilježavanje Dana bijelih traka ove godine s fokusom na izbor lokacije za spomenik ubijenoj djeci 21. Maja 2020. Vijest Dan bijelih traka bit će obilježen i ove godine 31. maja u Prijedoru, s fokusom na postizanje dogovora za izgradnju spomenika ubijenoj djeci u centru grada, kažu organizatori.