Vijest

Interpol raspisao potjernicu za Mirkom Vrućinićem

25. Septembra 2020.16:06
Interpol je raspisao potjernicu za Mirkom Vrućinićem, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta 1992. godine, nakon što je on napustio Bosnu i Hercegovinu krajem augusta, neposredno pred ročište u Sudu BiH na kojem je njegova Odbrana trebala dati završnu riječ.
Mirko Vrućinić. Foto: Interpol
Mirko Vrućinić. Foto: Interpol

Iz Državnog suda su ranije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je 1. septembra 2020. doneseno rješenje o određivanju pritvora, kao i naredba o raspisivanju potjernice prema optuženom Mirku Vrućiniću. S obzirom na informacije da se nalazi u inostranstvu, naredba je upućena i Interpolu radi raspisivanja međunarodne potjernice.

Osim toga, iz Suda su tada naveli da su od strane Tužilaštva BiH obaviješteni kako su izvršene provjere u saradnji s Graničnom policijom, te je utvrđeno da je Vrućinić 30. augusta ove godine u 13:25 sati prešao Granični prelaz “Rača” i napustio teritoriju BiH.

Vrućinića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Na ročištu na kojem je bilo planirano iznošenje završne riječi Odbrane, Vrućinićev branilac Branko Gudalo je kazao da ga je optuženi posjetio u njegovoj kancelariji i rekao mu da neće doći na ročište i da ide u Srbiju.

“Časni sude, u subotu u devet sati ujutro je došao u moju kancelariju i rekao mi: ‘Prenesi Sudu da ja odoh u Srbiju, jer ja nisam imao pošteno suđenje’”, prenio je tada u sudnici Gudalo šta mu je Vrućinić kazao.

Suđenje Vrućiniću počelo je 22. aprila 2015. i trajalo je pet godina, a prije okončanja postupka trebalo je da još Odbrana optuženog iznese završnu riječ.

Haris Rovčanin