Vijesti


Nalaz vještaka o pretrpljenoj boli Gogića zbog mjera zabrane 29. Juna 2020. Vijest Na ročištu po tužbi Osmana Gogića protiv Bosne i Hercegovine uložen je nalaz vještaka o pretrpljenom strahu i duševnoj boli zbog mjera zabrane.
Počeli razgovori o provođenju odluke UN komiteta protiv torture 26. Juna 2020. Vijest Deset mjeseci nakon što je UN-ov komitet protiv torture zatražio od Bosne i Hercegovine javno izvinjenje i isplatu štete žrtvi seksualnog nasilja, država još uvijek nije poduzela konkretne korake kako bi ispunila svoje obaveze prema UN Konvenciji, ali i niz međunarodnih konvencija čiji je potpisnik.
Adem Kostjerevac negirao krivicu za silovanje u Zvorniku 1992. godine 26. Juna 2020. Vijest Adem Kostjerevac, kojeg su vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 18. juna izručile Bosni i Hercegovini, negirao je krivicu za zločin počinjen na području Zvornika 1992. godine.
Tepić i ostali: Dobro mišljenje o Dušku Maksimoviću 25. Juna 2020. Suđenje Svjedok Odbrane na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši kazao je da je tokom rata Duško Maksimović pomogao njegovoj porodici.
Pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe na području Bratunca 24. Juna 2020. Vijest Nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe pronađene su na području Bratunca tokom dvije ekshumacije koje su rađene po naredbi Državnog suda, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO).
Ustavni sud odbio apelaciju Edina Sakoča 24. Juna 2020. Vijest Ustavni sud BiH odbio je, kao neosnovanu, apelaciju Edina Sakoča, osuđenog na pet godina zatvora za pomaganje u ubistvu dva civila srpske nacionalnosti u mjestu Počitelj u općini Čapljina, utvrdivši da nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje i pravni lijek.
Određen pritvor optuženom za zločin u Zvorniku Ademu Kostjerevcu 22. Juna 2020. Vijest Državni sud odredio je pritvor Ademu Kostjerevcu, optuženom za zločin počinjen na području Zvornika 1992. godine, kojeg su vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 18. juna izručile Bosni i Hercegovini.
Haško tužilaštvo traži hitno zakazivanje žalbi na presudu Ratku Mladiću 19. Juna 2020. Vijest Tužilaštvo Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) zatražilo je hitno zakazivanje iznošenja žalbi na nepravosnažnu presudu Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.
Tužilaštvo traži pritvor za Kostjerevca nakon što je izručen iz SAD-a 19. Juna 2020. Suđenje Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da odredi pritvor optuženom za zločine, odnosno silovanje na području Zvornika Ademu Kostjerevcu, koji je 18. juna 2020. deportovan iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), dok je Odbrana predložila da mu se izreknu mjere zabrane.
Optuženi za zločin u Zvorniku Adem Kostjerevac izručen u BiH 18. Juna 2020. Vijest Adem Kostjerevac, optužen za ratni zločin na području Zvornika 1992. godine, izručen je iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.