Vijest

Milivoj Petković prebačen u Belgiju na izdržavanje kazne

23. Septembra 2020.11:25
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odlučio je da će Milivoj Petković, bivši čelnik takozvane Herceg-Bosne osuđen na 20 godina zatvora, svoju kaznu služiti u Belgiji, gdje je već i prebačen, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English

Milivoj Petković. Foto: EPA/Jiri Buller/POOL

Kako je saopćeno jučer, 23. septembra, predsjednik MMKS-a Carmel Agius je u julu ove godine uz ovu odluku naložio i registraru da službeno zatraži od belgijske vlade da izvrši kaznu protiv Petkovića i poduzme sve potrebne mjere da se olakša njegovo prebacivanje u Belgiju što je brže moguće.

Iz MMKS-a su za BIRN BiH potvrdili da je Petković već prebačen u Belgiju na izdržavanje kazne.

Nakon Petkovićevog prebacivanja na izdržavanje kazne, u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN) odluku o tome gdje će služiti kaznu čeka još samo Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske osuđen na doživotni zatvor zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Milivoj Petković, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Valentin Ćorić i Berislav Pušić su 2017. pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili nekadašnji ministar odbrane Stojić te bivši načelnici glavnog štaba HVO-a Praljak i Petković. Bivši komandant Vojne policije i ministar Ministartsva unutrašnjih poslova (MUP) Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Pušić na deset godina zatvora.

Nedugo nakon što mu je izrečena presuda, Praljak je popio tečnost, poslije čega je prebačen u bolnicu u Haagu, gdje je kasnije preminuo.

Karadžić je 20. marta 2019. godine pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Trenutno, kazne zatvora izdržava 16 osoba koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio za zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, a prema novoj praksi predsjednika Agiusa, haški osuđenici više ne mogu na prijevremenu slobodu bez rehabilitacije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Lamija Grebo


This post is also available in: English