Vijesti


Sud u Beogradu potvrdio presudu bivšem pripadniku “Crvenih beretki” za silovanje u Brčkom 4. Marta 2020. Članak Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Nikola Vida Lujić, bivši pripadnik “Crvenih beretki”, osuđen na osam godina zatvora zbog silovanja žene počinjenog 1992. u Brčkom u Bosni i Hercegovini.
Potvrđena optužnica protiv Sabahudina Kajdića za zločin u Prijedoru 26. Decembra 2019. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Sabahudina Kajdića zvanog Saša, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji se tereti za odvođenje i ubistva civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. godine.
Uhapšen Sabahudin Kajdić zbog zločina u Prijedoru 2. Decembra 2019. Vijest Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Sabahudina Kajdića zvanog Saša, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenog za odvođenje i ubistvo civila bošnjačke nacionalnosti tokom jula 1992. godine.
Seminar o prevenciji genocida u Sarajevu 21. Juna 2011. Članak U Sarajevu je održan seminar pod nazivom “Okvir za prevenciju i odgovor na genocid i masovne zločine”, na kojem su učestvovali predstavnici Ujedinjenih nacija, te nevladinih organizacija i udruženja žrtava iz BiH.
Nezadovoljstvo Tuzlaka presudom izrečenom u Beogradu 29. Septembra 2009. Vijest Nekoliko stotina građana Tuzle danas je izašlo na ulice kako bi protestovali zbog presude koju je u Beogradu izrekao Sud za ratne zločine njihovom sugrađaninu Iliji Jurišiću.
Ultimatum državnom Sudu i Tužilaštvu 11. Septembra 2009. Vijest Oko stotinu predstavnika Udruženja logoraša Republike Srpske i Koordinacije hrvatskih udruga organiziralo mirni protest pred Sudom i Tužilaštvom BiH, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog “opstrukcije” u procesuiranju ratnih zločina.
Uhapšen Stipe Žulj 8. Septembra 2009. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili aktivnog policajca iz Policijske postaje Kupres zbog sumnje da je počinio ratni zločin.
Karadžić: Početak suđenja 19. oktobra 8. Septembra 2009. Vijest Suđenje Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, koji se tereti, između ostalog, za genocid u Bosni i Hercegovini, počet će sredinom oktobra i “u najgorem scenariju” trajat će tri godine. 
Korićanske stijene: Pritvor za nove osumnjičene 1. Septembra 2009. Vijest Sud BiH odredio pritvor dvojici bivših pripadnika interventnog voda policije u Prijedoru koji su optuženi za ubistva počinjena u augustu 1992. godine na Korićanskim stijenama.
Duvnjak: Stalno mjesto boravka – Hrvatska 28. Augusta 2009. Članak Jakov Duvnjak se nije pojavio na unaprijed zakazanom ročištu za određivanje pritvora, niti je Sudu poznato da li je primio poziv.