Vijest

Milan Lukić zatražio preispitivanje doživotne kazne zatvora

1. Oktobra 2020.17:00
Milan Lukić, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Višegradu, zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) preispitivanje presude, kao i pravnu pomoć.

This post is also available in: English

Milan Lukić. Foto: EPA/MICHAEL KOOREN POOL

Kako stoji u saopćenju MMKS-a, Lukić je 1. septembra ove godine podnio zahtjeve u kojima, između ostalog, traži od Žalbenog vijeća da preispita određene nalaze koji su protiv njega donijeti u prethodnim presudama, te dodjelu pravne pomoći na teret Mehanizma.

Iz MMKS-a je rečeno da Lukić nije izričito naveo traži li zahtjev za preispitivanje prvostepene, žalbene presude ili oboje, dodajući kako samo konačna presuda može biti predmet preispitivanja. U skladu sa Statutom Mehanizma, za ovakve zahtjeve, kako je saopćeno, formirano je Vijeće od pet sudija – Carmel Agiusa, predsjedavajućeg vijeća, te sudija Alphons Orie, Liu Daqun, Graciela Susana Gatti Santana, Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora nakon što je, kao komandant paravojne jedinice “Beli orlovi”, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici.

Od februara 2014. godine, Lukić doživotnu kaznu izdržava u Estoniji.

Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine podiglo optužnicu protiv Lukića, koja ga tereti za zločine nad putnicima otetim u februaru 1993. na stanici Štrpci (općina Rudo). Tada je saopćeno da su nakon ispitivanja Lukića, u svojstvu osumnjičenog koji se nalazi na izdržavanju kazne izrečene u Sudu u Haagu, ispunjeni posljednji procesni uvjeti za podizanje optužnice.

Sud BiH optužnicu je potvrdio početkom januara ove godine, te je Lukiću, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, upućen dopis putem Međunarodne pravne pomoći kojim se obavještava o potvrđenoj optužnici, te da je potrebno da izabere branioca sa dostavljene liste Odjela krivične odbrane (OKO) Ministarstva pravde BiH.

Pola godine nakon potvrđivanja optužnice protiv Lukića za ratni zločin počinjen u Štrpcima, on je iz zatvora u Estoniji odbio prihvatiti dokumente Suda BiH, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English