Vijest

Nakon pisanja BIRN-a BiH, Državno tužilaštvo saslušalo svjedoke u predmetu o ubistvima u Fojnici

25. Septembra 2020.14:20
Ured za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (GV HNS BiH) pozdravio je rad Državnog tužilaštva, koje je, kako je navedeno, konačno poduzelo niz istražnih aktivnosti u cilju otkrivanja počinitelja ubistava Pere Glavočevića i Pere Božića, počinjenih u julu 1993. godine na području Fojnice.


Spomenik ubijenima u selu Tješilo (Fojnica). Foto: BIRN BiH 

Zvonko Vidović iz Ureda za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije pri GV-u HNS-a BiH kazao je da je Tužilaštvo BiH konačno intenzivno krenulo s radom na predmetu, te je u zadnje vrijeme poduzelo niz istražnih aktivnosti u cilju otkrivanja počinitelja dva ubistva, saslušavši i neke od svjedoka koji bi mogli dati korisne informacije o zločinu.

“Naravno da sam svjestan činjenice kako, u zaštiti ciljeva istrage koja se provodi, Tužiteljstvo nije u mogućnosti ustupiti podatke o sadržaju provedenih radnji, niti radnji koje se trenutačno provode, ali me raduje spoznaja kako je predmet konačno pokrenut s mrtve točke s obzirom na činjenicu što se do sada na njemu radilo! Nadam se kako je i ovaj tekst doprinio tomu”, rekao je Vidović, koji se ranije obraćao Tužilaštvu u ime porodica koje već dugo čekaju na pravdu.

BIRN-u BiH je 11. septembra ove godine objavio tekst o dvadesetsedmogodišnjoj borbi porodica ubijenih i njihovim apelima za ubrzanje rada na rasvjetljavanju zločina. 

Kako je BIRN BiH ranije pisao, porodice Glavočević i Božić više puta su se obraćale i Kantonalnom tužilaštvu u Travniku i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine tražeći da se slučaj riješi, jer svjedoci ovog zločina umiru.

Vidović je tada naveo da je prvi put krivična prijava protiv osobe označene kao izvršilac zločina podnesena 8. novembra 1994. godine tadašnjem tužilaštvu u Vitezu, a potom i godinu kasnije. Uz to, predat je Višem sudu u Travniku 1996. godine, kako tvrdi Vidović, i zahtjev za sprovođenje istrage protiv četiri nekadašnja pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) zbog sprovođenja u djelo “ideje o etnički čistoj Fojnici”. 

Ipak, o predmetu za ubistva Glavočevića i Božića se, kako je tada za BIRN BiH kazao Vidović, ništa nije znalo niti radilo do 1999. godine.

“Te godine je predmet zaveden u Kantonalnom tužiteljstvu Travnik, i tek nakon više od deset godina predmet je, sukladno obvezama iz Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, dostavljen Tužiteljstvu BiH 6. oktobra 2011. godine”, rekao je Vidović, dodavši da je od tada porodica Pere Glavočevića uputila Kantonalnom tužilaštvu u Travniku i Tužilaštvu BiH više urgencija, koje su, kao i odgovori, dostavljeni BIRN-u BiH na uvid.

 

Albina Sorguč