Vijesti


Preminuo optuženi za zločine u Mostaru Marinko Šunjić 11. Maja 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio krivični postupak protiv Marinka Šunjića, koji se optužnicom Tužilaštva skupa sa još devet osoba teretio za zločine počinjene na području Mostara, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
BIRN BiH predao arhivu novom Memorijalnom centru “Kapija” u Tuzli 8. Maja 2020. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je Memorijalnom centru “Kapija” u Tuzli uručila kratki dokumentarni film i arhivu tekstova o stradanjima civila 25. maja 1995. godine, kao izvještaje sa suđenja Novaku Đukiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS).
Zbog pandemije koronavirusa protokolarno sjećanje na 1.601 ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva 5. Maja 2020. Vijest Polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva, te historijskim online časom u svim osnovnim i srednjim školama obilježen je Dan sjećanja na 1.601 ubijeno dijete u Kantonu Sarajevo.
Iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću zakazano za 16. i 17. juni 4. Maja 2020. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću zakazao je za 16. i 17. juni ove godine, saopćeno je iz ove institucije.
Nova televizija “Historija” bavi se osjetljivim događajima iz bliske prošlosti 27. Aprila 2020. Članak Centar za mir i multietničku saradnju Mostar želi putem novog televizijskog kanala Historija na osnovu sudskih dokumenata govoriti o važnim datumima i događajima koji su se desili uoči i tokom rata u Bosni i Hercegovini te time doprinijeti kulturi sjećanja i boljem obrazovanju mladih o ovim događajima, kažu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) osnivači ovog kanala koji je u eksperimentalnoj fazi.
U Hrvatskoj osuđeni bivši pripadnici HVO-a za zločine počinjene u logorima 9. Marta 2020. Članak Okružni sud u Splitu osudio je dvojicu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za ratne zločine počinjene nad civilnim i ratnim zarobljenicima bošnjačke nacionalnosti u logorima “Silos”, “Gabela” i “Dretelj”.
Sud u Beogradu potvrdio presudu bivšem pripadniku “Crvenih beretki” za silovanje u Brčkom 4. Marta 2020. Članak Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Nikola Vida Lujić, bivši pripadnik “Crvenih beretki”, osuđen na osam godina zatvora zbog silovanja žene počinjenog 1992. u Brčkom u Bosni i Hercegovini.
Potvrđena optužnica protiv Sabahudina Kajdića za zločin u Prijedoru 26. Decembra 2019. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Sabahudina Kajdića zvanog Saša, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji se tereti za odvođenje i ubistva civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. godine.
Uhapšen Sabahudin Kajdić zbog zločina u Prijedoru 2. Decembra 2019. Vijest Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Sabahudina Kajdića zvanog Saša, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenog za odvođenje i ubistvo civila bošnjačke nacionalnosti tokom jula 1992. godine.
Seminar o prevenciji genocida u Sarajevu 21. Juna 2011. Članak U Sarajevu je održan seminar pod nazivom “Okvir za prevenciju i odgovor na genocid i masovne zločine”, na kojem su učestvovali predstavnici Ujedinjenih nacija, te nevladinih organizacija i udruženja žrtava iz BiH.