Vijesti


Predsjednik Haškog suda odbio Mladićeve žalbe na medicinsku njegu 17. Juna 2020. Vijest Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius odbacio je podnesak Odbrane Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u kojem se žalio na neadekvatnu zdravstvenu njegu koja mu je pružena u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN), ali je utvrdio da je registrar prekršio određena proceduralna pravila.
Poziv za novinarke i novinare koji su izvještavali o Srebrenici za nagradu “Nino Ćatić” 15. Juna 2020. Vijest Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle, uz saglasnost Hajre Ćatić, majke Nine Ćatića, organizuje dodjelu novinarske nagrade nazvane imenom ovog reportera koji je nestao u Srebrenici 1995. godine.
sudnica Naredne sedmice počinje obnovljeno suđenje za zločin u Goraždu 12. Juna 2020. Vijest U petak, 19. juna pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine zakazan je početak obnovljenog suđenja Ibri Merkezu kojem je ukinuta presuda za zločine počinjene u Goraždu.
Ekshumirana lobanja na području Srebrenice 12. Juna 2020. Vijest Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata pronađeni su jučer prilikom ekshumacije na lokalitetu Pusmulići u općini Srebrenica, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Beograd: Zatražena osuđujuća presuda za bivšeg pripadnika Armije BiH 11. Juna 2020. Suđenje Tužilac Tužilaštva za ratne zločine (TZR) Srbije zatražio je 15-godišnju zatvorsku kaznu za Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva.
BIRN BiH dobitnik European Press Prize 11. Juna 2020. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dobitnik je ovogodišnje Specijalne nagrade European Press Prize.
Pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe, pretpostavlja se žrtava genocida 10. Juna 2020. Vijest Na području Kameničkog brda kod Bratunca, danas su u ekshumaciji pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata, saopćeno je iz Instituta za nestale Bosne i Hercegovine (INO).
Odbrana Ratka Mladića traži da se on izmjesti u bolnicu u Haagu 10. Juna 2020. Vijest Odbrana Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) nepravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine, insistira da se on prebaci u bolnicu van Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) u Haagu, kako bi dobio adekvatan medicinski tretman zbog stalnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, dok registrar Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u odgovoru na raniji zahtjev navodi da je zadovoljan medicinskom njegom, koju smatra adekvatnom i da brzo odgovara na Mladićeve zdravstvene potrebe.
Ristanić: Odbrana optuženog planira saslušanje oko 15 svjedoka 9. Juna 2020. Vijest Na statusnoj konferenciji odražnoj u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu Đorđa Ristanića, optuženog za zločine počinjene u Brčkom, raspravljano je o daljnjem toku postupka, a Odbrana je najavila da planira saslušati oko 15 svjedoka.
Konačna presuda Ratku Mladiću odgođena za narednu godinu 8. Juna 2020. Vijest Zbog pandemije koronavirusa, završetak žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću i obnovljenog postupka protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića sada se očekuju u prvoj polovini 2021. godine, kazao je predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).