Vijest

Naredne sedmice presuda za zločine u Bileći

25. Septembra 2020.17:02
Državni sud će iduće sedmice izreći presudu Borisu Bošnjaku, Milošu Mavraku, Miodragu Grubačiću i Iliju Đajiću, optuženima za zločine počinjene nad zatočenicima u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći.
Sud Bosne i Hercegovine. Izvor: BIRN BiH

Njih optužnica tereti da su učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike. Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica bili su stražari, također pripadnici VRS-a.

Izricanje presude bilo je prvobitno zakazano za 10. mart ove godine, ali je odgađano zbog epidemiološke situacije.

Izricanje presude je zakazano za srijedu, 30. septembra, a istog dana će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijeti žalbe na presudu Gavrilu Steviću, kojeg je Sud BiH oslobodio krivice u martu ove godine za odlazak na ratište u Ukrajinu i pridruživanje paravojnim formacijama.

Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode optužnice prema kojima je Stević u julu 2014. godine preko Graničnog prelaza Pavlovića most otišao najprije do beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, a potom i do Moskve, te dalje do Rostova na Donu i u Ukrajinu, gdje se, s još nekoliko osoba iz BiH, pridružio paravojnoj i parapolicijskoj formaciji “Jovan Šević”, rečeno je tokom iznošenja presude.

U petak, 2. oktobra, najavljeno je iznošenje žalbi na presudu Enveru Buzi, koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenog u septembru 1993. u Uzdolu kod Prozora.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da je on, kao bivši vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

Naredne sedmice planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene u Tesliću, Bratuncu, Palama, Srebrenici, Doboju, Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku, Foči, Rogatici, Kalinoviku, Sarajevu, Ilijašu, Vogošći i Brčkom.

 

Azra Husarić Omerović