Vijesti


Odbijene apelacije osuđenih za zločine u Vitezu 30. Aprila 2021. Vijest Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane apelacije Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala i Hazima Patkovića, osuđenih na ukupno 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Vitezu, smatrajući da ne postoji povreda prava na pravično suđenje.
Garić Rade: Svjedok često viđao optuženog 29. Aprila 2021. Suđenje Svjedok Odbrane je izjavio da je Rade Garić dolazio u njegovo selo kada su se dešavali opasniji napadi i da ga je viđao dva ili tri puta sedmično.
Narodna skupština RS-a odgodila raspravu o povlačenju povelja osuđenim ratnim zločincima 28. Aprila 2021. Vijest Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas neće raspravljati o pismu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kojim je zatražio da do kraja aprila budu povučene povelje uručene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i drugim osobama osuđenim za ratne zločine.
Od 15 naknada presuđenih za nematerijalnu štetu, samo četiri isplaćene žrtvama u BiH 28. Aprila 2021. Vijest Od ukupno 15 pravosnažnih presuda donesenih pred sudovima u Bosni i Hercegovini u kojima je dosuđena i isplata nematerijalne štete, samo četiri su isplaćene ili se počelo sa isplaćivanjem žrtvama ratnih zločina, pokazuje analiza TRIAL Internationala.
Na području Doboja pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 27. Aprila 2021. Vijest Prilikom ekshumacije u mjestu Gavrići u općini Doboj pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da se radi o žrtvi stradaloj 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Beograd: Bivši policajac osuđen za seksualno zlostavljanje zatvorenika u Brčkom 26. Aprila 2021. Vijest Sud u Srbiji proglasio je Miloša Čajevića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, krivim za prisiljavanje dvojice braće na međusobne seksualne odnose u logoru u Brčkom 1992. godine.
Danas sahrana Miloradu Pelemišu u Beogradu 26. Aprila 2021. Vijest Danas će u Beogradu biti sahranjen Milorad Pelemiš, nekadašnji komandant Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat.
SFF besplatno prikazuje filmove iz programa “Suočavanje s prošlošću” 20. Aprila 2021. Vijest Sarajevo Film Festival (SFF) će u ovogodišnjem programu „Suočavanje s prošlošću“ besplatno prikazati deset filmova u sarajevskom kinu Meeting Point ali i cijeloj regiji putem internet platforme, saopćeno je. U toku ovog programa od 24. do 30. aprila bit će prikazano devet igranih i jedan kratki film te će biti organizovani razgovori s autorima, kao i panel diskusije.
Godišnjica masakra u Zenici za koji niko nije odgovarao: “Sramota prema žrtvama i porodicama” 19. Aprila 2021. Vijest Na današnji dan prije 28 godina tokom granatiranja Zenice je ubijeno 15, a ranjeno više od 50 civila. Najmlađa žrtva je Nehrudin Trako, čiji otac Nezir u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da je sramota da do danas za ovaj zločin nije niko odgovarao.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv Vuka Ratkovića, optuženog za zločin u Štrpcima 16. Aprila 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio postupak protiv Vuka Ratkovića, kojem se, skupa s još devet osoba, sudilo za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima i koji je ranije u drugom predmetu osuđen zbog silovanja.