Vijesti


Peter Handke u Banjaluci odlikovan Ordenom Republike Srpske 7. Maja 2021. Vijest Austrijski nobelovac Peter Handke je u Banjaluci odlikovan Ordenom Republike Srpske za izuzetan rad i zasluge na polju duhovnog i kulturnog razvoja, kao i za naročit doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa ovim entitetom.
Objavljen tender za idejno rješenje za podizanje spomenika na Kazanima 7. Maja 2021. Vijest Gradska uprava Sarajeva objavila je danas tender za idejno rješenje za podizanje spomenika na lokalitetu Kazani, a rok za dostavu ponuda je 40 dana od objave, odnosno do 18. juna 2021. godine.
U toku još jedna ekshumacija u Doboju 7. Maja 2021. Vijest Prilikom radova na iskopu grobnog mjesta u mjestu Miljkovac kod Doboja pronađen je ljudski skelet za koji postoje informacije da se radi o žrtvi iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Ustavni sud odbio apelaciju osuđenog za zločine u “Dretelju” 5. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje, te odbio kao neosnovanu apelaciju Tonće Rajiča, osuđenog na dvije godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u logoru “Dretelj” kod Čapljine.
Odbijena apelacija Kahre Vejzovića osuđenog za zločine u Kladnju 5. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Kahre Vejzovića, osuđenog na četiri godine zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenog na području Kladnja, zaključivši da nije došlo do kršenja njegovog prava na pravično suđenje.
Ustavni sud odbio apelaciju Muhameda Šišića, osuđenog za zločine u Rogatici 4. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Muhameda Šišića, osuđenog na deset godina zatvora trećestepenom presudom Državnog suda zbog ratnog zločina u selu Kukavice kod Rogatice, zaključivši da nije povrijeđeno njegovo pravo na pravično suđenje.
Ustavni sud odbio apelaciju Mirsada Menzilovića, osuđenog za silovanje u Sarajevu 4. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zaključio da nije prekršeno pravo na pravičnu odbranu Mirsada Menzilovića, osuđenog na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1993. u Sarajevu, te odbio njegovu apelaciju kao neosnovanu.
Početkom juna konačna presuda Ratku Mladiću 30. Aprila 2021. Vijest Konačna presuda Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), bit će izrečena 8. juna ove godine, saopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).
Odavanje počasti ubijenim civilima na mostu u Brčkom Odata počast civilima ubijenim na mostu u Brčkom 1992. godine 30. Aprila 2021. Vijest Polaganjem cvijeća i bacanjem ruža u rijeku Savu odata je počast civilima stradalim 30. aprila 1992. godine u Brčkom prilikom miniranja mosta koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.
Ustavni sud odbio apelaciju Suada Smajlovića 30. Aprila 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje Suada Smajlovića, kojeg je Državni sud osudio na tri godine zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenih u ljeto 1992. na području Srebrenice.