Vijest

Naredne sedmice razmatranje sporazuma o krivnji Gorana Viškovića

5. Novembra 2021.17:03
U petak, 12. novembra, pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazano je ročište na kojem je planirano razmatranje sporazuma o krivinji optuženog Gorana Viškovića, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za zločine počinjene u Vlasenici i Milićima tokom 1992. i 1993. godine.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Suđenje u ovom predmetu počelo je u augustu ove godine, a Višković se tereti da je, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu između aprila 1992. i kraja 1993. godine učestvovao u progonu, ubistvima, lišavanju slobode i nanošenju boli građanima nesrpske nacionalnosti.

Viškovića je Sud BiH osudio 2011. na 18 godina zatvora zbog zločina u Vlasenici.

U srijedu, 10. novembra, u Sudu BiH planirano je iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH u predmetu Sabahudina Kajdića, optuženog da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade VRS-a, učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Istog dana će Odbrana Đure Adamovića, optuženog za ratni zločin počinjen na području Prijedora, završiti izvođenje završne riječi. Zajedno s njim optuženi su Ranko Babić i Bratislav Bilbija.

U utorak, 9. novembra, Odbrana Predraga Bastaha, optuženog za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice, saslušat će prve svjedoke.

Prema navodima optužnice, optuženi je vršio obezbjeđenje mjesta strijeljanja i, uz prijetnju oružjem, žrtve koje su se nalazile u autobusu usmjeravao na mjesto gdje su ubijane.

Sljedeće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene na Palama, Srebrenici, Tesliću, Mostaru, Vlasenici, Doboju, Gradišci, Brčkom, Teočaku, Kalinoviku, Lukavcu, Bratuncu i Glamoču.

Emina Dizdarević Tahmiščija