Suđenje

Kostjerevac: Ukinuta presuda i određeno novo suđenje za silovanje u Zvorniku

5. Novembra 2021.16:27
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine uvažilo je žalbu Državnog tužilaštva i ukinulo presudu kojom je odbijena optužnica protiv Adema Kostjerevca, optuženog za zločin u Zvorniku.

This post is also available in: English


Adem Kostjerevac. Foto: Tužilaštvo BiH

Ovim rješenjem određeno je ponovno održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem Državnog suda, navodi se u saopćenju iz ovog suda.

Ovu informaciju ranije je u intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) potvrdio i Milanko Kajganić, postupajući tužilac u ovom predmetu i vršilac dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva.

U obrazloženju prvostepene presude protiv Kostjerevca, sutkinja je zaključila da optužnica nikada nije trebala biti ni podignuta niti je Sud trebao potvrditi.

Ovom presudom je zaključeno da nisu ispunjeni uslovi za vođenje krivičnog postupka protiv Kostjerevca jer tokom istrage on nije ispitan u skladu s propisima.

Na ovu presudu Tužilaštvo je uložilo žalbu tražeći njeno ukidanje, dok je Odbrana zatražila odbijanje te žalbe i potvrđivanje prvostepene presude.

Kostjerevca optužnica tereti da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine, ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos.

Kako se navodi u optužnici, žena je bila trudna i silovanje je uzrokovalo prekid trudnoće.

 

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English