Vijesti


Ustavni sud odbio apelaciju Mirsada Menzilovića, osuđenog za silovanje u Sarajevu 4. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zaključio da nije prekršeno pravo na pravičnu odbranu Mirsada Menzilovića, osuđenog na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1993. u Sarajevu, te odbio njegovu apelaciju kao neosnovanu.
Početkom juna konačna presuda Ratku Mladiću 30. Aprila 2021. Vijest Konačna presuda Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), bit će izrečena 8. juna ove godine, saopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).
Odavanje počasti ubijenim civilima na mostu u Brčkom Odata počast civilima ubijenim na mostu u Brčkom 1992. godine 30. Aprila 2021. Vijest Polaganjem cvijeća i bacanjem ruža u rijeku Savu odata je počast civilima stradalim 30. aprila 1992. godine u Brčkom prilikom miniranja mosta koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.
Ustavni sud odbio apelaciju Suada Smajlovića 30. Aprila 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje Suada Smajlovića, kojeg je Državni sud osudio na tri godine zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenih u ljeto 1992. na području Srebrenice.
Odbijene apelacije osuđenih za zločine u Vitezu 30. Aprila 2021. Vijest Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane apelacije Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala i Hazima Patkovića, osuđenih na ukupno 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Vitezu, smatrajući da ne postoji povreda prava na pravično suđenje.
Garić Rade: Svjedok često viđao optuženog 29. Aprila 2021. Suđenje Svjedok Odbrane je izjavio da je Rade Garić dolazio u njegovo selo kada su se dešavali opasniji napadi i da ga je viđao dva ili tri puta sedmično.
Narodna skupština RS-a odgodila raspravu o povlačenju povelja osuđenim ratnim zločincima 28. Aprila 2021. Vijest Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas neće raspravljati o pismu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kojim je zatražio da do kraja aprila budu povučene povelje uručene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i drugim osobama osuđenim za ratne zločine.
Od 15 naknada presuđenih za nematerijalnu štetu, samo četiri isplaćene žrtvama u BiH 28. Aprila 2021. Vijest Od ukupno 15 pravosnažnih presuda donesenih pred sudovima u Bosni i Hercegovini u kojima je dosuđena i isplata nematerijalne štete, samo četiri su isplaćene ili se počelo sa isplaćivanjem žrtvama ratnih zločina, pokazuje analiza TRIAL Internationala.
Na području Doboja pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 27. Aprila 2021. Vijest Prilikom ekshumacije u mjestu Gavrići u općini Doboj pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da se radi o žrtvi stradaloj 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Beograd: Bivši policajac osuđen za seksualno zlostavljanje zatvorenika u Brčkom 26. Aprila 2021. Vijest Sud u Srbiji proglasio je Miloša Čajevića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, krivim za prisiljavanje dvojice braće na međusobne seksualne odnose u logoru u Brčkom 1992. godine.