Suđenje

Drago Končar traži odštetu u iznosu od 116.500 maraka

3. Novembra 2021.16:58
Na glavnoj raspravi po tužbi Drage Končara, koji je u dva postupka oslobođen optužbi za ratne zločine, iznesen je odštetni zahtjev u iznosu od 116.500 maraka.

Drago Končar. Izvor: BIRN BiH

Dragana Stanković, Končareva punomoćnica, iznijela je zahtjev da njenom klijentu bude isplaćen iznos od 58.250 maraka zbog neosnovanog lišenja slobode i neosnovanog vođenja postupka, 29.590 maraka zbog pretrpljenog straha te 28.660 maraka zbog duševne boli.

Slobodan Stanković, vještak medicinske struke, kazao je da je, po njegovog procjeni, Končar pretrpio duševnu bol jakog intenziteta zbog lišavanja slobode, povrede časti i ugleda, boravka u zatvorskoj atmosferi, težine krivičnog postupka te izolacije koja je bila nametnuta zbog mjera zabrane.

“I sam je naveo da je svaki put bilo kao da je išao prvi put i da je uvijek imao osjećaj neprijatnosti, suhoću u ustima”, rekao je Stanković, dodavši “i preznojavanje tijela i ubrzano kucanje srca”.

Na pitanje pravobraniteljice Nađe Hozić da li se strah i duševna bol za svaku osobu individualiziraju, Stanković je kazao da je tokom pregleda tužioca utvrdio postojanje senzitivne strukture ličnosti, postojanje anksioznosti i depresivnosti.

Pravobraniteljica Hozić je upitala kako je moguće da je vještak Stanković napisao isti nalaz koji se vodio na ovom sudu u predmetu “Vlasenko Mitar”. Prema njenim riječima, vještak Stanković je strah i duševnu bol “apsolutno isto, u riječ” obrazložio kao i u drugom predmetu.

“Oba ispitanika su doživjela lišavanje slobode, a koje je utvrđeno kao neosnovano”, rekao je Stanković odgovarajući na pitanja Hozićke o tome da su oba nalaza i mišljenja identična. Stanković je pojasnio i da su oba slučaja po mjestu, vremenu i uslovima slična.

Na ovom ročištu iskaz je dao Končarev brat Branko, koji se prisjetio dana kada je Končar uhapšen. Svjedok je ispričao da je istoga dana pred Končarevu kuću došlo nekoliko televizijskih ekipa i novinara, koji su objavili vijest o njegovom hapšenju. Kazao je da je njihovo izvještavanje bilo neprofesionalno, senzacionalističko te da su ga unaprijed prozvali ratnim zločincem.

Prema njegovim riječima, Končar je preživio veliki stres, traumu, a nakon samog postupka postao je problematičan, nervozan, svadljiv, što nije bilo svojstveno njegovoj ličnosti.

Iskaz je dala i Končareva sestra Branka, koja je ispričala da je njihova majka preminula iduće godine nakon što je Končar uhapšen.

Nakon saslušanja svjedoka, u sudski spis su uvrštene završne riječi u pisanoj formi u kojima je Stanković tražila da se njenom klijentu dodijeli odšteta, dok je pravobraniteljica Hozić u završnom izlaganju zatražila odbijanje tužbenog zahtjeva.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku po Končarevoj tužbi.

Aida Trepanić