Vijest

Preminula Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”

9. Novembra 2021.18:29
Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, preminula je u Sarajevu, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potpredsjednica ovog udruženja Nura Begović.


Hajra Ćatić. Foto: BIRN BiH

Hajra Ćatić je tokom genocida u Srebrenici izgubila sina Nihada Ninu Ćatića, koji se 10. jula 1995. godine posljednji put javio iz opkoljene Srebrenice za program Radija BiH.

“Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu. Poginuli i ranjeni neprestano se dovlače u bolnicu. Nemoguće je opisati. Svake sekunde po tri smrtonosna projektila padnu na ovaj grad. U bolnicu je trenutno doneseno sedamnaest poginulih, pedeset i sedam teže i lakše ranjenih. Da li neko na svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava Srebrenici i njenim stanovnicima?”, kazao je Ćatić u tom javljanju.

Tijelo Nine Ćatića poslije genocida u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka nikada nije pronađeno.

Njegova majka Hajra je ranije govorila kako živi za dan da se pronađu njegove kosti.

“Kad liježem i kad ustajem, liježem sa onom rečenicom: ‘Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu.’ Mislim, to mi nikako iz glave ne izlazi, ne mogu da zaboravim”, prisjećala se ona.

“Ja živim za taj dan, da dođem makar do malog prsta, da imam njegov mezar. Ako sutra ne bih imala njegov mezar, reći će da ga nisam ni imala”, govorila je Ćatić koja je 26 godina nakon genocida tražila posmrtne ostatke svog sina.

Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice” navodi kako je to bila i njena posljednja želja.

“Nikad ih nije pronašla i sve što joj je bilo je to. To je bila njena zadnja želja”, kaže Begović.

Svoju priču o životu u opkoljenoj Srebrenici i preživljavanju genocida Hajra Ćatić je prije smrti ispričala BIRN-u BiH i Memorijalnom centru Srebrenica tokom snimanja projekta “Životi iza polja smrti”.

Tokom suđenja za zločine u Srebrenici u julu 1995. godine pred Haškim tribunalom, Ćatić je pratila ročišta u Haagu. Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle je prije dvije godine u znak sjećanja na Ninu i sve žrtve genocida pokrenulo dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić“.

 

Nermina Kuloglija-Zolj