Vijesti


Radovan Karadžić će služiti doživotnu zatvorsku kaznu u Velikoj Britaniji 12. Maja 2021. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odlučio je da će Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) osuđen za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini, služiti doživotnu kaznu zatvora u Velikoj Britaniji.
Narodna skupština RS odbacila Inzkov zahtjev o poništavanju odlikovanja osuđenim ratnim zločincima 11. Maja 2021. Vijest Narodna skupština Republike Srpske, kasno večeras je usvojila zaključak kojim odbacuje zahtjev visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da budu poništena odlikovanja data osuđenima za ratne zločine.
Obilježene lokacije grobnica, zatočenja i stradanja u Hercegovini 10. Maja 2021. Vijest Mirovni aktivisti iz inicijative “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” obilježili su osam lokacija na području Hercegovine koje su u vezi sa stradanjem nesrpskog stanovništva tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.
Peter Handke u Banjaluci odlikovan Ordenom Republike Srpske 7. Maja 2021. Vijest Austrijski nobelovac Peter Handke je u Banjaluci odlikovan Ordenom Republike Srpske za izuzetan rad i zasluge na polju duhovnog i kulturnog razvoja, kao i za naročit doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa ovim entitetom.
Objavljen tender za idejno rješenje za podizanje spomenika na Kazanima 7. Maja 2021. Vijest Gradska uprava Sarajeva objavila je danas tender za idejno rješenje za podizanje spomenika na lokalitetu Kazani, a rok za dostavu ponuda je 40 dana od objave, odnosno do 18. juna 2021. godine.
U toku još jedna ekshumacija u Doboju 7. Maja 2021. Vijest Prilikom radova na iskopu grobnog mjesta u mjestu Miljkovac kod Doboja pronađen je ljudski skelet za koji postoje informacije da se radi o žrtvi iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Ustavni sud odbio apelaciju osuđenog za zločine u “Dretelju” 5. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje, te odbio kao neosnovanu apelaciju Tonće Rajiča, osuđenog na dvije godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u logoru “Dretelj” kod Čapljine.
Odbijena apelacija Kahre Vejzovića osuđenog za zločine u Kladnju 5. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Kahre Vejzovića, osuđenog na četiri godine zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenog na području Kladnja, zaključivši da nije došlo do kršenja njegovog prava na pravično suđenje.
Ustavni sud odbio apelaciju Muhameda Šišića, osuđenog za zločine u Rogatici 4. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Muhameda Šišića, osuđenog na deset godina zatvora trećestepenom presudom Državnog suda zbog ratnog zločina u selu Kukavice kod Rogatice, zaključivši da nije povrijeđeno njegovo pravo na pravično suđenje.
Ustavni sud odbio apelaciju Mirsada Menzilovića, osuđenog za silovanje u Sarajevu 4. Maja 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zaključio da nije prekršeno pravo na pravičnu odbranu Mirsada Menzilovića, osuđenog na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1993. u Sarajevu, te odbio njegovu apelaciju kao neosnovanu.