Vijest

Sudija Theodor Meron odlazi iz Mehanizma za krivične sudove

5. Novembra 2021.18:47
Dvije decenije od početka rada u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), sudija Theodor Meron podnijet će ostavku na svoju poziciju sudije Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).


Sudija Theodor Meron na konferenciji u Sarajevu. Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Sudija Meron je, kako se navodi u saopćenju Mehanizma, obavijestio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o namjeri da podnese ostavku zaključno sa 17. novembrom 2021. godine.

On je bio u Žalbenom vijeću MKSJ-a i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu od 2001. godine do njihovog prestanka s radom, te je bio sudija Mehanizma od 2012. godine.

“Duga i ugledna služba sudije Merona uključuje četiri mandata predsjednika MKSJ-a i tri mandata predsjednika Mehanizma”, navodi se u saopćenju Mehanizma, te dodaje kako je sudija Meron odigrao ključnu ulogu u osiguravanju da institucija Mehanizma ostane mala i učinkovita.

Bio je ključan u uspostavljanju materijalne i procesne jurisprudencije u području međunarodnog krivičnog prava, uključujući i vezu razvoja načela pravičnosti i nezavisnosti sudstva kao ključnih temelja za krivično pravosuđe, dodaju u Mehanizmu.

“Tokom svoje karijere, i kao sudija, i kao znanstvenik, sudija Meron je pokazao nepokolebljivu predanost napretku međunarodnog krivičnog pravosuđa. Nedostajat će Mehanizmu”, izjavio je predsjednik Mehanizma Carmel Agius povodom odlaska sudije Merona izražavajući duboku zahvalnost za njegovu službu.

Nermina Kuloglija-Zolj