Vijest

Sud BiH bez zvanične obavijesti da je Srbija preuzela krivično gonjenje Novaka Stjepanovića

4. Novembra 2021.14:30
Sud Bosne i Hercegovine još uvijek nije zvanično obaviješten da je Srbija preuzela krivično gonjenje Novaka Stjepanovića, optuženog za zločine počinjene u Bratuncu 1992., iako mu je počeo postupak u Višem sudu u Beogradu.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BIH

Zamolnicu za preuzimanjem krivičnog gonjenja Stjepanovića je Sud BiH uputio u julu 2020. godine, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala, ali zvanične obavijesti nema duže od godinu dana.

“Iako Sud Bosne i Hercegovine nije zaprimio zvanični dopis Ministarstva pravde BiH kojim Republika Srbija obavještava Sud o preuzimanju krivičnog gonjenja u predmetu Novak Stjepanović, iz dostavljene zamolnice upućene ovom Sudu za saslušanje svjedoka proizilazi da Republika Srbija jeste preuzela krivično gonjenje optuženog”, naveli su u odgovoru iz Suda BiH.

Stjepanović je nastanjen u Ljuboviji u Srbiji, prema ranijem saopštenju Tužilaštva BiH.

Prema informacijama koje se mogu naći na stranici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, optužnica u ovom predmetu je podignuta u septembru 2020. godine.

Iz beogradskog Višeg suda su potvrdili za BIRN BiH da je predmet protiv “okrivljenog Novaka Stjepanovića uveliko u toku pred ovim sudom i da je sljedeće suđenje zakazano za 30. novembar”.

Stjepanovića optužnica tereti da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) počinio silovanje i seksualno zlostavljanje ženske osobe mlađe životne dobi na području Bratunca.

U optužnici je navedeno da je Stjepanović u junu 1992. godine, nakon što je oštećena žrtva prisilno odvedena iz objekata rudnika u mjestu Sase, gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, te dovedena u Bratunac, prijetnjom po život oštećene i uz upotrebu sile počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, što je izazvalo izuzetno teške fizičke i psihičke ozljede kod oštećene.

Ranijom optužnicom iz 2009. Stjepanović se tereti da je 20. maja 1992. u naselju Borkovac (opština Bratunac), sa četiri pripadnika VRS-a, učestvovao u zarobljavanju 14 bošnjačkih civila, te da je zarobljene maltretirao, oduzeo im novac, te zajedno s drugim vojnicima iz grupe učestvovao u njihovom strijeljanju, pri čemu je ubijeno sedam osoba, ali se postupak protiv njega u Beogradu vodi samo za silovanje.

BIRN BiH je ranije pisao da je prenošenje predmeta ratnih zločina pravosuđima susjednih država putem međunarodne pravne pomoći spor proces i da u većini slučajeva dolazi do kašnjenja povratnih informacija koje sudovi razmjenjuju preko ministarstava pravde svojih zemalja.

Viši sud u Beogradu je prije nekoliko mjeseci obustavio krivični postupak Nenada Bubala zbog smrti optuženog koji se teretio za zločine počinjene tokom ljeta 1992. na području Bihaća, ali Sud BiH, koji je prethodno potvrdio optužnicu u ovom predmetu i proslijedio je Srbiji radi preuzimanja krivičnog gonjenja, nije obaviješten na vrijeme o smrti optuženog.

 

Haris Rovčanin