Vijesti


Danas sahrana Miloradu Pelemišu u Beogradu 26. Aprila 2021. Vijest Danas će u Beogradu biti sahranjen Milorad Pelemiš, nekadašnji komandant Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat.
SFF besplatno prikazuje filmove iz programa “Suočavanje s prošlošću” 20. Aprila 2021. Vijest Sarajevo Film Festival (SFF) će u ovogodišnjem programu „Suočavanje s prošlošću“ besplatno prikazati deset filmova u sarajevskom kinu Meeting Point ali i cijeloj regiji putem internet platforme, saopćeno je. U toku ovog programa od 24. do 30. aprila bit će prikazano devet igranih i jedan kratki film te će biti organizovani razgovori s autorima, kao i panel diskusije.
Godišnjica masakra u Zenici za koji niko nije odgovarao: “Sramota prema žrtvama i porodicama” 19. Aprila 2021. Vijest Na današnji dan prije 28 godina tokom granatiranja Zenice je ubijeno 15, a ranjeno više od 50 civila. Najmlađa žrtva je Nehrudin Trako, čiji otac Nezir u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da je sramota da do danas za ovaj zločin nije niko odgovarao.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv Vuka Ratkovića, optuženog za zločin u Štrpcima 16. Aprila 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio postupak protiv Vuka Ratkovića, kojem se, skupa s još devet osoba, sudilo za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima i koji je ranije u drugom predmetu osuđen zbog silovanja.
Zatraženo da se obavijesti Vijeće sigurnosti o nesaradnji Srbije u slučaju hapšenja srbijanskih radikala 16. Aprila 2021. Vijest Sudija Liu Daqun zatražio je od predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) da obavijesti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) da Srbija ne ispunjava svoje obaveze da uhapsi članove Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića i izruči ih Mehanizmu kako bi im se sudilo zbog nepoštivanja Haškog tribunala.
Narodna skupština RS-a će raspravljati o zahtjevu za ukidanje povelja osuđenim ratnim zločincima 16. Aprila 2021. Vijest Narodna skupština Republike Srpske 27. aprila će raspravljati o pismu u kom je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko zatražio da se povuku povelje uručene Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i drugim ratnim zločincima, navodeći da je neprihvatljivo veličanje osuđenih osoba i da to vrijeđa preživjele.
BIRN BiH pokreće projekat multimedijalne baze sudski utvrđenih činjenica o proteklom ratu 15. Aprila 2021. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) započela je projekat kreiranja interaktivne edukativne baze o sudski utvrđenim činjenicama iz rata u BiH s ciljem suprotstavljanja revizionističkim narativima i negiranju zločina.
Sutra obilježavanje 28. godišnjice zločina u Ahmićima i Trusini: Tuga i molitve za 138 ubijenih 15. Aprila 2021. Vijest Sutra, 16. aprila, obilježava se 28. godišnjica zločina počinjenih u selima Ahmići (općina Vitez), gdje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 116 civila, i Trusina (općina Konjic), gdje su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) ubili 15 civila i sedam vojnika koji su se prethodno predali.
Miletu Pažinu potvrđena godina i po zatvora za zločin u Stocu 15. Aprila 2021. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mile Pažin osuđen na godinu i po zatvora za nečovječno postupanje prema bošnjačkom civilu na području Stoca 1993. godine.
Okončano iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću 14. Aprila 2021. Suđenje Nakon tri dana, osvrtanjem na prethodna izlaganja Tužilaštva Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) i Odbrana optuženih, okončano je iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a Vijeće je obavijestilo da će presuda biti izrečena blagovremeno.