Vijesti


Memić i ostali: Počelo suđenje za zloupotrebe u građevinskim poslovima 4. Marta 2024. Suđenje Čitanjem optužnice i uvodnim riječima sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i Odbrane, počelo je suđenje bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvoro zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima.
Srbiji iz Haaga upućen predmet protiv Šešelja i ostalih 4. Marta 2024. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) uputio je Srbiji predmet protiv Vojislava Šešelja, Miljana Damjanovića, Miroljuba Ignjatovića te Ljiljane i Ognjena Mihajlovića, koji se terete za nepoštivanje suda.
Naredne sedmice presuda za zločine u Višegradu 29. Februara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će sljedeće sedmice izreći presudu Milomiru Đuričiću i Vukadinu Spasojeviću, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen u logoru “Uzamnica” u Višegradu.
Smanjen broj neriješenih predmeta u sudovima 29. Februara 2024. Vijest Broj neriješenih predmeta u sudovima tokom prošle godine je smanjen za dva posto, navedeno je u izvještaju Odjela za pravosudnu analitiku i izvještavanje koji je prezentiran na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Sud BiH odbio molbe Solaka i Hodžića za odgodu izvršenja kazne 29. Februara 2024. Vijest Državni sud odbio je molbe za odgodu izvršenja kazne zatvora Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, pravosnažno osuđenih za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa, dok još uvijek nije donio odluku po molbi Fadila Novalića.
Zakon o osnivanju vrhovnog suda BiH vraćen Ustavnopravnoj komisiji 28. Februara 2024. Vijest Prijedlog zakona o vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine nije razmatran na sjednici Predstavničkog doma jer se parlamentarci nisu složili s mišljenjem Ustavnopravne komisije da Nacrt nije usaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.
Mihajlović: Prepoznao praznu kovertu 28. Februara 2024. Suđenje Na suđenju suspendovanom državnom tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je naveo da je u ormariću prepoznao kovertu u kojoj je ranije bio novac, ali je te prilike bila prazna.
Usvojeni Pravilnik i Prijedlog reformskog programa VSTV-a 28. Februara 2024. Vijest Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) jednoglasno su usvojili Prijedlog reformskog programa ove institucije za period 2024-2026. godine, uprkos zahtjevu Delegacije Evropske unije u BiH, koji je stigao nepotpisan pola sata pred početak sjednice, da se ta tačka odgodi za narednu sjednicu.
Potvrđena smjena Kajmaković s pozicije zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva BiH 28. Februara 2024. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) potvrdila je odluku kojom je Diana Kajmaković premještena s mjesta zamjenice glavnog tužioca na poziciju tužiteljice Državnog tužilaštva.
Tražimo eksperta za izradu metodologije prikupljanja podataka za kreiranje baze djece nestale u ratu 28. Februara 2024. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) produžava javni natječaj za eksperta/eksperticu koji/koja će razviti metodologiju za prikupljanje podataka za izradu baze podataka nestale dece u ratu u BiH.